Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a înrăutățit perspectiva ratingului aferent datoriei guvernamentale a Chinei, de la stabilă la negativă, citând incertitudinile privind capacitatea autorităților de a implementa reforme economice, majorarea datoriei și scăderea rezervelor, transmite Reuters.
"Fără reforme credibile și eficiente, creșterea economiei chineze va încetini într-un ritm mult mai accentuat deoarece povara datoriei ridicate afectează investițiile iar evoluțiile demografice sunt nefavorabile. Datoria guvernamentală va crește mai accentuat decât ne așteptăm în prezent", se arată în raportul Moody's publicat miercuri.
Înrăutățirea perspectivei ratingului a fost determinată de așteptările privind continuarea diminuării solidității fiscale a Chinei și declinul rezervelor valutare, care în ultimele 18 luni au scăzut cu 762 miliarde de dolari.
De asemenea, avertizează agenția, există riscul subminării credibilității autorităților din cauza implementării incomplete sau a schimbării direcției reformelor.
CITEȘTE ȘI Modificare pe piața de apartamente a Capitalei: ușoare scăderi de prețuri în centru și nord, creștere în est, sud și vest"Intervențiile din ultimul an de pe piețele valutare și financiare au sugerat că asigurarea stabilității financiare și economice este de asemenea un obiectiv, dar există incertitudini considerabile privind prioritățile politice", se arată în raportul Moody's.
Totuși, Moody's a menținut ratingul "Aa3" atribuit Chinei, apreciind că nivelul semnificativ al rezervelor țării oferă timp pentru implementarea reformelor și rezolvarea graduală a dezechilibrelor economice.
Dar agenția a avertizat că ar putea retrograda calificativul Chinei dacă constată o încetinire a reformelor necesare pentru a sprijini o creștere sustenabilă și pentru a proteja situația financiară a țării.
Deși Moody's estimează că datoria guvernamentală se situa la doar 40,6% din PIB la sfârșitul lui 2015, agenția de evaluare financiară Standard & Poor's a previzionat în iulie că nivelul datoriei corporațiilor a urcat deja la 160% din PIB în 2014, de la 120% din PIB în 2013.
Ritmul de creștere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunțat recent Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creșterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul țării.
Autoritățile de la Beijing și-au propus să atingă o creștere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor umflate de îndatorare și exporturi.
Sursa: Agerpres