Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut, în mai, pentru a 12-a lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.
În ritm anual, prețurile la alimente au urcat cu 39,7% în luna mai, la cel mai mare nivel din septembrie 2011. Totodată, prețurile mondiale la alimente au înregistrat cel mai lung șir de majorări lunare din ultimii zece ani.
În ritm lunar, prețurile au crescut cu 4,8%.
Prețul la cereale a urcat cu 6% față de aprilie și cu 36,6% în ritm anual. Porumbul s-a scumpit cel mai mult, prețul fiind ci 89,9% peste cel din mai 2020. Totuși, potrivit FAO, prețurile s-a diminuat spre finele lunii, pe fondul îmbunătățirii perspectivelor pentru producția în SUA.
Prețurile la uleiuri vegetale au urcat, față de aprilie, cu 7,8%. Zahărul s-a scumpit cu 6,8% în ultima lună, iar carnea, cu 2,2%.
FAO a publicat și prima sa estimare pentru producția de cereale în acest an, estimând obținerea a 2,82 miliarde de tone - un nou record.