Rusia, China, noi amenințări, Afganistan, cooperare cu UE: iată principalele concluzii adoptate la summitul NATO de luni la Bruxelles, potrivit AFP.
Întărirea militară a Rusiei
„Întărirea militară a Rusiei este din ce în ce mai mare, poziția mai agresivă, noile sale capacități militare inovatoare și activitățile sale provocatoare, în special în apropierea granițelor NATO (...) constituie o amenințare tot mai mare pentru securitatea zonei euro, a Oceanului Atlantic și contribuie la instabilitate de-a lungul NATO granițe și dincolo ", arată Hotnews.
„Strategia nucleară a Rusiei, precum și programul său cuprinzător de modernizare, diversificare și extindere a sistemelor sale de arme nucleare - inclusiv creșterea numărului de arme nucleare nestrategice și rafinarea acestora - continuă să contribuie în continuare la o poziție mai agresivă de intimidare strategică” .
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!Aliații denunță, de asemenea, „intensificarea activităților hibride”, în special „încercările de a interveni în alegerile și procesele democratice ale țărilor Alianței”, „campaniile de dezinformare pe scară largă” și „atacurile cibernetice care vizează și perturbă funcționarea infrastructuri în țările NATO ”.
„Până când Rusia nu va arăta că respectă dreptul internațional și își onorează obligațiile și responsabilitățile internaționale, nu poate exista o revenire la normal”.
Ambițiile Chinei
Aliații sunt „îngrijorați” de „ambițiile declarate ale Chinei”, care reprezintă „provocări sistemice pentru ordinea internațională bazată pe reguli și în domeniile de importanță pentru securitatea Alianței”.
"China își mărește rapid arsenalul nuclear, achiziționând mai multe focoase și vectori sofisticati pentru a stabili o triada nucleară", se spune în comunicat.
"De asemenea, cooperează militar cu Rusia, în special prin participarea la exerciții rusești în zona euro-atlantică."
CITEȘTE ȘI Sunt penalizat dacă nu trec pe piața concurențială de energie? Schimb și contorul odată cu contractul la electricitate? Răspunsuri la cel mai des întâlnite întrebări despre liberalizareAliații doresc să mențină un „dialog constructiv” cu Beijingul „atunci când este posibil” și solicită Chinei să „își respecte angajamentele internaționale și să acționeze cu responsabilitate în cercurile spațiale, cibernetice și maritime, în conformitate cu rolul său de mare putere”.
Noi amenințări
"Terorismul, sub toate formele și manifestările sale, rămâne o amenințare persistentă pentru noi toți. Actorii statali și non-statali contestă ordinea internațională bazată pe reguli și încearcă să submineze democrația din întreaga lume".
"Instabilitatea dincolo de granițele noastre contribuie, de asemenea, la migrația neregulată și la traficul de persoane."
"Ne confruntăm din ce în ce mai mult cu amenințări cibernetice, hibride și altele similare, inclusiv campanii de dezinformare și utilizarea rău intenționată a tehnologiilor emergente și perturbatoare din ce în ce mai sofisticate. Progresele rapide în spațiu ne afectează securitatea".
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteAliații consideră că atacurile cibernetice și atacurile în spațiu pot „duce la invocarea articolului 5 din tratat” care le cere să vină în ajutorul țării atacate.
Apărarea europeană
"NATO recunoaște importanța unei apărări europene mai puternice și mai eficiente. Dezvoltarea unor capacități de apărare coerente, complementare și interoperabile, prin evitarea duplicării inutile, este esențială în eforturile noastre comune pentru a face zona euro mai sigură la Atlantic".
„Aceste eforturi, inclusiv evoluțiile recente, vor duce la o NATO mai puternică, vor contribui la consolidarea securității noastre comune, vor contribui la împărțirea poverii, vor facilita furnizarea capacităților necesare și vor sprijini o creștere generală a cheltuielilor pentru apărare.”.
Dar „NATO rămâne cadrul transatlantic pentru o apărare colectivă puternică și forul esențial pentru consultări și decizii de securitate între aliați”.
Afganistan
„Retragerea trupelor noastre nu înseamnă sfârșitul relațiilor noastre cu Afganistanul”.
CITEȘTE ȘI Bun gust și eleganță chiar și atunci când ai un stil de viață activ„NATO va continua să ofere instruire și sprijin financiar forțelor naționale afgane de apărare și securitate, inclusiv prin intermediul Fondului fiduciar al armatei naționale afgane”.
„NATO va păstra un birou al înaltului reprezentant civil la Kabul pentru a continua angajamentul diplomatic și a consolida parteneriatul nostru cu Afganistanul”.
„Conștient de faptul că Aeroportul Internațional Hamid Karzai este important pentru menținerea unei prezențe diplomatice și internaționale și pentru ca Afganistanul să fie legat de restul lumii, NATO va oferi finanțare pentru a asigura continuitatea activităților acestui aeroport. ".