Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri

Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar, fiind acuzat că a primit 220.000 de euro de la un om de afaceri
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2016

Fostul premier Victor Ponta a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, de către procurorii DNA, sub acuzațiile de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani. Ponta ar fi primit 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalități politice străine, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Ploiești au dispus începerea urmăririi penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marți, față de fostul premier Victor Ponta. El este acuzat de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum și de complicitate la spălare de bani, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine", susțin procurorii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ei arată că Ponta ar fi urmărit să câștige capital electoral.

"Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la omul de afaceri plasat pe un loc eligibil", potrivit anchetatorilor.

DNA susține că vizita fostului lider străin a fost organizată prin intermediul unei organizații nonprofit, iar plata celor 220.000 de euro s-a făcut prin interpuși.

"Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse.

În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu omul de afaceri, încheierea succesivă a două contracte", precizează procurorii.

Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor CITEȘTE ȘI Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor

Pe timpul controlului judiciar, Victor Ponta trebuie să să se prezinte la sediul DNA - Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței, să  se prezinte la Poliția Capitalei - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.

De asemenea, Ponta nu are voie să părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului/judecătorului competent, să nu se apropie de alte persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.

Fostul premier nu are voie nici să facă declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați.

Deputatul independent Sebastian Ghiță a declarat, marți, că în dosarul în care a fost citat, alături de fostul premier Victor Ponta, la DNA Ploiești, este cercetat modul în care fostului premier britanic Tony Blair i s-a acordat, în România, titlul de Doctor Honoris Causa.

"Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Toate activitățile mele din ultimii 15 ani fuseseră prinse într-un dosar. Faptul că acum vin în cascadă noi și noi dosare nu mi se pare normal. Am fost citat la DNA Ploiești pentru astăzi (marți, n.r), dar acum sunt la Înalta Curte și nu pot pleca. Este vorba despre un nou dosar, din ce am înțeles eu este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la București, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu și de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Tony Blair. Cred că acum cei de la DNA Ploiesti investighează problema Tony Blair", a spus Sebastian Ghiță.

Procurorii DNA sunt în control la TVR. Reacția televiziunii CITEȘTE ȘI Procurorii DNA sunt în control la TVR. Reacția televiziunii

El a precizat că procurorii nu i-au comunicat ce calitate are în noul dosar și a spus, ironic, că speră ca anchetatorii să nu îl întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Victor Ponta, Tony Blair și Barack Obama.

"Nu știu toate acuzațiile. Totuși, știu că în acest dosar este vehiculat și numele fostului prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair. Când m-au sunat procurorii, nu mi-au spus ce calitate am. La felul în care fac ei dosare sper să nu mă întrebe despre întâlnirea din Africa de Sud dintre Ponta, Blair și Obama", a adăugat Ghiță.

Deputatul a fost de părere că în dosar nu e vorba despre corupție, iar instanța supremă ar trebui "să modereze această superputere care este DNA".

"Nu cred că este vorba de nicio corupție în acest dosar. Cred că suntem foarte restrictivi în ceea ce privește activitățile noastre. Eu am spus-o și în Parlament, mâine poimâine și o vânzare de casă, o vânzare de mașină cu un mic denunț aranjat poate deveni caz de corupție care ucide. După ședința de la Înalta Curte mă duc la DNA Ploiești. Trebuie să ne obișnuim în acestă țară cu salvarea și temperarea unor situații uneori excesive cu care cu greu mă obișnuiesc eu, darămite oamenii normali. Înalta Curte trebuie să modereze această superputere care este DNA. În acest dosar sunt implicați Ponta și Tony Blair.  Eu nu am participat la acea întâlnire", a precizat Ghiță.

Deputatul a fost prezent la instanța supremă, pentru un termen în procesul în care este acuzat că i-ar fi dat mită un imobil fostului primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, pentru finanțarea echipei de baschet ASESOFT de către primărie.

Fostul premier Victor Ponta s-a prezentat, marți, la sediul DNA Ploiești, unde a fost citat în calitate de suspect într-un dosar în care procurorii îl cercetează pentru că ar fi primit bani de la un politician pentru ca acesta să candideze într-un colegiu considerat eligibil la alegerile parlamentare din 2012.

Victor Ponta a ajuns la DNA Ploiești marți, în jurul orei 11.00, iar la intrarea în sediul Parchetului anticorupție a spus: "Semnez condica", fără a face alte comentarii. La ieșirea din sediul DNA, după circa o oră și jumătate Ponta a spus că nu poate face declarații, deoarece nu îi dau voie procurorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
victor ponta
control judiciar