Guvernul a avut, vineri, o primă întâlnire cu organizațiile neguvernamentale, pentru a stabili cu acestea un plan de colaborare comun vizând integrarea refugiaților din Orientul Mijlociu pe care îi va primi România. Premierul Victor Ponta a arătat că instituțiile nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație și că, la început, va fi o experiență dificilă, susținând că, din acest motiv, ONG-urile de profil sunt mai pregătite decât autoritățile.
Întâlnirea de la Palatul Victoria a fost organizată după ce organizațiile neguvernamentale au lansat, săptămâna trecută, un apel către autorități pentru a-și reconsidera atitudinea față de primirea refugiaților.
Autoritățile de la București au insistat în repetate rânduri că nu pot asigura decât primirea a maximum a 1785 de refugiați, aceasta fiind capacitatea actuală, și s-au împotrivit la Comisia Europeană impunerii de cote obligatorii pentru fiecare țară.
Conform celei mai recente decizii a Consiliului miniștrilor de Interne din statele comunitare (JAI) , România trebuie să preia 2.475 de refugiați, dintre care 585 din Italia și 1890 din Grecia, la care se adaugă însă alte 2.362 persoane stabilite la jumătatea lunii septembrie tot de către miniștrii de Interne din UE.
Prin cumularea celor două decizii JAI, în România ar urma să ajungă 4.837 refugiați, număr care poate însă crește la 6.351 prin redistribuirea în următoarea etapă a altor zeci de mii de refugiați. Refugiații vor veni însă în România eșalonat într-un interval de 1-2 ani, iar autoritățile de la București vor primi câte 6.000 euro pentru fiecare astfel de persoană.
Premierul Ponta a arătat că autoritățile publice nu vor putea singure să integreze aceste persoane în societatea românească.
“Fiind o experiență nouă, sigur o să fie o experiență dificilă la început (…) Dacă vrem să avem succes, trebuie să colaborăm, că nu poate doar statul, nu știe doar statutul, nu știu doar instituțiile publice. Noi știm să păzim granița, să facem niște facilități de cazare, dar mai mult de atât nu putem face decât împreună cu societatea civilă (…) Nu pot doar autoritățile, cu mijloacele pe care le avem. Luăm niște oameni, îi punem în niște clădiri și cu asta-basta”, a spus Ponta la întâlnirea cu circa 15 de organizații neguvernamentale.
Premierul a cerut colaborarea ONG-urilor în primul rând pentru asigurarea drepturilor copiilor, domeniu în care societatea civilă este dezvoltată.
“E vorba totuși de copii, în primul rând, care au niște drepturi internaționale, unanim recunoscute, și mă refer aici la școală, grădiniță, la îngrijire medicală (…) Primul lucru cred că ar trebui să avem niște soluții de azi, de mâine, în special pentru copii. Dacă va fi cazul, să știm ce facem , că oamenii maturi se mai descurcă. Aici rolul organizațiilor neguvernamentale, al comunității din România e foarte important și puteți fi mult mai eficienți decât poate să fie statul român”, a spus Ponta în discuția cu reprezentanții ONG-urilor.
La întâlnire au fost prezenți mai mulți miniștri și câțiva primari, iar premierul a solicitat ca discuțiile să continue în acest format, pentru conturarea unor măsuri concrete de colaborare între Guvern și organizațiile neguvernamentale.
Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că dialogul pe tema refugiaților va continua sub forma unei serii de întâlniri lunare, în cadrul unei “Coaliții naționale pentru integrarea refugiaților”, având ca obiectiv perfecționarea cadrului instituțional și legislativ din domeniu.
În același timp, va fi creat un secretariat al Coaliției, cu responsabili pentru logistică primară, asistență sanitară, școlarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu și lung, informare publică.
Prima întâlnire a „Coaliției pentru integrarea refugiaților” a fost programată pentru ultima săptămână a lunii octombrie.