SUA: Camera Reprezentanților adoptă o măsură de finanțare de urgență, etapă cheie pentru a evita un "shutdown"

SUA: Camera Reprezentanților adoptă o măsură de finanțare de urgență, etapă cheie pentru a evita un "shutdown"
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2023

Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat sâmbătă o măsură de finanțare de urgență, o etapă cheie pentru a evita paralizia administrației federale cu doar câteva ore înainte de așa-numitul "shutdown", relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.ro.

Camera a votat cu 335 de voturi pentru și 91 împotrivă pentru a finanța guvernul pentru încă 45 de zile, având susținere mai mult din partea democraților decât a republicanilor. Măsura ar prelungi finanțarea guvernamentală cu 45 de zile dacă va trece de Senat cu majoritate democrată și este semnată de președintele democrat Joe Biden.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis

Măsura a marcat o schimbare profundă față de situația de la începutul săptămânii, când o închidere părea aproape inevitabilă.

Cu numai câteva luni în urmă, Congresul a adus SUA la un pas de incapacitatea de plată a serviciului datoriei publice de 31.400 de miliarde de dolari.

De obicei, legislativul adoptă legi temporare pentru a câștiga timp în vederea negocierii legislației detaliate privind cheltuielile. Anul acesta însă, 21 de republicani li s-au alăturat democraților, susținând că este mai bine să se adopte legea pentru întreg anul fiscal, chiar dacă pe termen scurt se produce blocajul. Alți republicani au condamnat această poziție, afirmând că s-a ratat o ocazie de a promova politici conservatoare.

Chiar dacă Senatul aprobă finanțarea temporară, cele două camere trebuie să ajungă la un consens înainte de a adopta o lege în acest sens care să poată fi trimisă președintelui. În acest punct se prefigurează un nou obstacol: liderul Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a anunțat deja că se opune includerii sumei de 6 miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
shutdown
congres