Un grup de state ale Uniunii Europene au respins un nou plan de compromis pentru introducerea unei taxe la nivelul UE pe veniturile digitale ale marilor companii, mărind dificultatea de a respecta termenul stabilit pentru încheierea unui acord până la sfârșitul acestui an, potrivit unor diplomați citați de Reuters, preluată de la News.ro.
Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, din luna martie, statele UE ar urma să impună o taxă de 3% pe veniturile digitale ale companiilor mari, care sunt acuzate că evită impozitarea prin canalizarea profiturilor în statele cu fiscalitate scăzută.
Planul a fost considerat drept ”o soluție rapidă” și avea rolul să rezolve pe termen scurt problema impozitării scăzute a unor giganți ai industriei digitale precum Google și Facebook, înaintea unei soluții globale.
Proiectul avea nevoie de acordul tuturor celor 28 de state membre, dar a întâmpina opoziția puternică din partea statelor care se tem că vor pierde venituri din impozite, cum este Irlanda, unde multe dintre companiile multinaționale din industria digitală au sediile centrale europene.
Germania și țările scandinave s-au opus la rândul lor acestei taxe, de teama reacției Statelor Unite, de unde provin majoritatea acestor companii.
Ultima încercare a Austriei, care deține președinția UE până la sfârșitul acestui an, de a tempera temerile prin amânarea intrării în vigoare a taxei până în 2022 a fost respinsă vineri, au spus diplomații.
Irlanda, Suedia, Danemarca și Finlanda au continuat să se opună taxei, în timp ce Germania, Olanda și Marea Britanie au cerut mai mult timp.
O întâlnire a miniștrilor de Finanțe din UE, programată pe 4 decembrie, nu va reuși probabil să aibă succes.
”Suntem aproape de succes, dar vom avea probabil nevoie de câteva săptămâni pentru a reuși!”, a declarat un oficial din Ministerul francez de Finanțe.
Majoritatea statelor UE susțin această taxă care, dacă nu va fi adoptată, ar putea fi înlocuită de taxe naționale similare, ceea ce ar fi o evoluție negativă pentru piața internă europeană.
Italia, Spania și Marea Britanie au pregătit deja planuri proprii pentru o taxă digitală. Alte opt țări pregătesc deja planuri similare, au spus oficiali europeni.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum