Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2023

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC.
6 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Câștigul salarial mediu net în luna februarie s-a ridicat la 4.270 lei, în creștere cu 16 lei (+0,4%) față de luna ianuarie 2023, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.234 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.355 lei).

”În luna februarie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 6.845 lei, cu 14 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.270 lei, în creștere cu 16 lei (+0,4%) față de luna ianuarie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (10.234 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.355 lei). Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%”, arată datele INS.

Fiscul vrea 387 de milioane de lei de la Banca Transilvania pentru achiziția Volksbank. A fost sesizată și CJUE CITEȘTE ȘI Fiscul vrea 387 de milioane de lei de la Banca Transilvania pentru achiziția Volksbank. A fost sesizată și CJUE

Indicele câștigului salarial real a fost 99,4% în luna februarie 2023 față de luna februarie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 99,4% în luna februarie 2023 față de luna ianuarie 2023.  Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 224%, cu 1,4 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna ianuarie 2023, scrie News.ro.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Februarie 2023 comparativ cu Ianuarie 2023

În luna februarie 2023, nivelul câștigului salarial mediu net a fost influențat, în aproape egală măsură, atât de creșteri, cât și de scăderi față de luna precedentă. Astfel, creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanțe deosebite) în luna februarie 2023, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum și de realizările de producție ori încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 24,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, cu 19,6% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, respectiv cu 14,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 7,5% și 11% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, alte activități extractive, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice; între 1,5% și 3,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activități profesionale, științifice și tehnice, cercetare-dezvoltare, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), industria metalurgică, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), construcții.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna ianuarie 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice. Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,9% în activități de servicii anexe extracției, respectiv cu 10,1% în transporturi aeriene; între 3% și 8% în extracția minereurilor metalifere, transporturi pe apă, telecomunicații, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de spectacole, culturale și recreative; între 1,5% și 3% în colectarea și epurarea apelor uzate, hoteluri și restaurante, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea echipamentelor electrice.

În sectorul bugetar, în luna februarie 2023, o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat în administrația publică (+1,1%).

Scăderi ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă au fost în sănătate și asistență socială (-1%), respectiv în învățământ (-0,1%).

 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins