Ciolacu anunță că vor fi clarificări în impozitul de 10% pe concediile medicale

Ciolacu anunță că vor fi clarificări în impozitul de 10% pe concediile medicale
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2024

O foaie de parcurs în privința rezolvării situației concediilor medicale, pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate, va fi stabilită cu miniștrii Finanțelor și Sănătății, anunță premierul Ciolacu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El arată că descurajarea abuzului de concedii medicale este justificată, dar este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor
aflați în situații în care acest tip de concediu.

Grupul parlamentar al PNL va depune un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, a anunțat luni senatoarea liberală Nicoleta Pauliuc. Amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci și o serie de categorii, precum concediul de maternitate și risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav, a precizat ea.

„Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăvește, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susținerea ca el să meargă mai departe și să obțină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a mai spus Pauliuc.

TAROM închide ruta București-Londra și vinde sloturile companiei Virgin Atlantic pe milioane de lire sterline CITEȘTE ȘI TAROM închide ruta București-Londra și vinde sloturile companiei Virgin Atlantic pe milioane de lire sterline

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat măsura susținând, în mod fals, că nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

„Am ajuns în situația în care în concediu medical ai salariul mult mai mare decât dacă ai fi la muncă, pentru că aveam până la 1 ianuarie concediile medicale scutite de plata CASS. Cheltuielile pentru concediile medicale au ajuns la cifra record de 6,3 miliarde de lei. Nu vorbim de cei cu boli cronice, cu boli profesionale, de cei cu indemnizații de maternitate și paternitate. Vă dau un exemplu. O reorganizare a activității intr-o instituție publică a dus adeseori la concedii medicale de 2-3 luni. Nu e o situație normală. Nu putem sta neputincioși să ne uităm cum cresc aceste costuri." Anul trecut s-au aprobat 4,3 milioane de concedii medicale, costurile fiind de peste 6 miliarde de lei”, a declarat Boloș.

viewscnt
Afla mai multe despre
concedii medicale
impozit