Eduard Martin, administrator al Polaris M Holding, reținut de DNA pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 30 de milioane de lei

Eduard Martin, administrator al Polaris M Holding, reținut de DNA pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 30 de milioane de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2017

Omul de afaceri Eduard Martin, asociat și administrator al Polaris M Holding SRL, a fost reținut de procurorii DNA pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, el fiind acuzat că a înregistrat cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor societății respective către bugetul de stat, transferând totodată din firmă sume importante de bani, în acest mod prejudiciind bugetul de stat cu peste 30 de milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii anticorupție i-au reținut pentru 24 de ore, pe Eduard Martin, asociat al Polaris M Holding și ulterior și administrator al acestei societăți și pe Marcel Daniel Banaga, administrator, ulterior, președinte al Consiliului de Administrație al societății Polaris M Holding, ambii pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, arată news.ro.

Polaris M Holding este una dintre cele mai mari companii de servicii de salubrizare de pe piața de profil românească, fiind lansată în 1998 în Constanța și lucrând astăzi și în Arad, Târgu Jiu, Eforie, Năvodari, Mangalia, Alba Iulia, Bumbețti Jiu, Slobozia, precum și în județele Teleorman și Timiș.

DOCUMENT Fiscul a lansat proiectul privind procedura pe care o va aplica în cazul split TVA și condițiile de aprobare a transferului de bani CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul a lansat proiectul privind procedura pe care o va aplica în cazul split TVA și condițiile de aprobare a transferului de bani

Conform sursei citate, procurorii DNA au stabilit că din anul 2006 și până în prezent principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding a reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu municipiul Constanța.

“Pentru executarea serviciilor de salubrizare, societatea Polaris M Holding a încasat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată). Acest fapt a dus la acumularea unor venituri foarte mari de către societatea Polaris, neafectate de cheltuieli corespunzătoare (societatea Polaris M Holding încasa sume importante de la Primăria municipiului Constanța - în jur de 1 milion de euro lunar - în vreme ce cheltuielile reale aferente salubrizării prestate erau mult mai mici). Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit)”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, asociații și conducerea societății Polaris M Holding au decis să înregistreze cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor acestei firme către bugetul de stat și, totodată, să transfere din societatea Polaris M Holding sume importante de bani.

“Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, în calitate de asociat al societății Polaris M Holding și ulterior și administrator al acestei societăți, inculpatului Martin Eduard Stelian a decis ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu alte nouă firme (dintre care șase firme controlate de asociații societății Polaris M Holding) și să înregistreze în contabilitatea societății Polaris M Holding facturile emise pentru servicii fictive prestate de aceste societăți. Cheltuielile fictive înregistrate au vizat presupuse achiziții de studii și consultanță, ori presupusa plată a unor chirii pentru mașini și utilaje”, au mai precizat procurorii DNA.

Ei susțin că prin aceste activități societatea Polaris M Holding s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite CITEȘTE ȘI Fiscul românesc pune tunurile pe șefii NATO. Le pregătește formulare pentru taxe și impozite

De asemenea, în aceeași perioadă, Marcel Daniel Banaga, în calitate de administrator, ulterior președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, și apoi consilier al administratorului Eduard Martin, a pus în aplicare decizia asociaților societății, între care și Eduard Martin, ca societatea să încheie relații comerciale fictive cu cele nouă firme.

Cei doi urmează să fie prezentați Tribunalului București pe data de 4 octombrie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Eduard Martin a fost mai trimis în judecată de procurorii DNA la sfârșitul anului 2015, împreună cu mai multe multe persoane, printre care și fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, dosarul judecându-se la Înalta Curte de Casație și Justiție și fiind legat de atribuirea serviciului de salubrizare al Constanței către Polaris M Holding.

Astfel, Radu Mazăre este judecat pentru că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat și administrator era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat și un act adițional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Pe data de 3 octombrie, Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat plata eșalonată a sumei de 63 de milioane de lei către Polaris M Holding pentru ca această societate să renunțe la penalități în valoare de peste 400 de milioane de lei, ajungându-se în această situație după ce firma a intentat proces municipalității în urma refuzului Primăriei Constanța de a pune în executare o hotărâre de instanță din 2012 care obliga la aplicarea coeficientului de inflație la tarifele practicate de firma de salubrizare și având câștigat de cauză în prima instanță, iar acum a început judecarea contestației Primăriei la respectiva decizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
polaris
evaziune
dna