Guvernul împrumută 2,1 miliarde de dolari de pe piețele externe, la care se adăuga circa 310 milioane dolari, o sumă suplimentară reprezentând refinanțarea unor obligațiuni mai vechi

Guvernul împrumută 2,1 miliarde de dolari de pe piețele externe, la care se adăuga circa 310 milioane dolari, o sumă suplimentară reprezentând refinanțarea unor obligațiuni mai vechi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 19 ian 2022

Guvernul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe. Astfel, prin vânzarea de titluri pe 5 ani a atras 1,35 miliarde de dolari, iar prin vânzarea de titluri pe 10 ani suma de 750 milioane de dolari. În cadrul acestei emisiuni, Guvernul a oferit investitorilor și posibilitatea să preschimbe, cu noi titluri pe 10 ani obligațiuni mai vechi, din 3 emisiuni anterioare, scadente în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Suma aferentă refinanțărilor este de 310 milioane de dolari, prin intermediul emisiunii pe 10 ani, ceea ce urcă totalul împrumuturilor pentru obligațiunile pe 10 ani la 1,06 miliarde dolari, iar suma totală contractată, inclusiv refinanțările, la 2,41 miliarde dolari.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Aceasta este prima ieșire pe piețele externe din acest an.

Profit.ro a anunțat anterior că Guvernul a ieșit să se împrumute de pe piețele externe.

UPDATE 22.04 Împrumuturile pe 10 ani se situează la 1,06 miliarde de dolari, din care 750 milioane de dolari reprezintă împrumut nou, conform informațiilor publicate anterior, iar restul de 310 milioane dolari refinanțare accesată de investitori care dețin titluri cu scadență în februarie 2022, august 2023 și ianuarie 2024. Articolul a fost actualizat pentru a reflecta și  informația referitoare la suma accesată în contul refinanțărilor.

PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Potrivit Bloomberg, obligațiunile pe 5 ani au fost cotate la T+150 de puncte de bază (T fiind titlurile pe 5 ani ale Trezoreriei SUA, cotate miercuri la 1,61%), iar cele pe 10 ani la T+185 puncte de bază (T fiind titlurile Trezoreriei SUA pe 10 ani, cotate miercuri la 1,83%). Subscrierile finale s-au situat la 4,6 miliarde de dolari.

Potrivit unor informații transmise de Ministerul Finanțelor anterior, limita maximă pentru emisiunile de obligațiuni, împrumut nou plus refinanțare de bonduri scadente în 2022, 2023 și 2024, a fost stabilită la 2,5 miliarde de dolari. Asta nu înseamnă că va fi atinsă, dar nu poate fi depășită. Statul are limite foarte stricte în comunicarea de informații referitoare la emisiunile de obligațiuni aflate în derulare pe piețele internaționale. Ordinul publicat în Monitorul Oficial este o etapă a procedurii de emisiune și anunță limita maximă a împrumutului vizat.

Emisiunea este administrată de către Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, HSBC Continental Europe, ING Bank N.V., J.P. Morgan AG și Société Générale.

O mare parte din suma pe care statul o împrumută acum, de 2,1 miliarde de dolari, va fi destinată plății unor obligațiuni care ajung la scadență pe 7 februarie 2022. Suma de plată din februarie anul acesta, de 2,02 miliarde de dolari, este parte a unui împorumut luat de stat în 2012. Suma care va rămâne de plată pe 7 februarie va depinde și de măsura în care investitorii cu astfel de titluri au decis să acceseze oferta de refinanțare înaintată astăzi de Guvern.

În 2012, statul a împrumutat în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, iar în februarie alte 750 milioane de dolari, ambele finanțări cu scadențe în februarie 2022. Neobișnuit la obligațiunile atrase în ianuarie și februarie 2012 este că statul a derulat în 2018, în premieră, o operațiune de răscumpărare anticipată, pentru a reduce costurile cu dobânzile, în contextul în care România și-a îmbunătățit bonitatea în percepția investitorilor.

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Împrumuturile de anul trecut

În 2021, împrumuturile Guvernului au trecut de 104 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro, semnificativ sub necesarul de împrumut preconizat, de 136,2 miliarde de lei (deficit bugetar+rostogolirea datoriei). În contextul în care deficitul bugetar s-a situat în 2021 sub ținta de 7,13% din PIB, necesarul brut de finanțare s-ar putea să fi fost mai redus. Un impact pozitiv asupra finanțelor statului îl are și prima tranșă din granturile aferente PNRR,1,85 miliarde de miliarde de euro (9,15 miliarde lei), încasată la început de decembrie.

Împrumuturile de 104 miliarde de anul trecut sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei. În anul 2020, finanțele statului au fost puternic afectate de impactul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus. În 2019, împrumuturile s-au situat la 90,7 miliarde de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor