Mega dosar al grupului de anchetă Midas: Fraudă de aproape 200 milioane euro cu TVA în 17 țări. Ecosistem infracțional complex

Mega dosar al grupului de anchetă Midas: Fraudă de aproape 200 milioane euro cu TVA în 17 țări. Ecosistem infracțional complex
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 feb 2024

Parchetul European (EPPO) din Munchen și Köln (Germania) a acționat împotriva unei presupuse organizații criminale, despre care se crede că ar fi orchestrat o fraudă masivă de 195 de milioane de euro în domeniul TVA prin vânzarea de smartphone-uri, dispozitive electronice mici și măști de protecție pentru față, se arată într-un comunicat al parchetului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit sursei citate, în timpul acțiunii transnaționale de ieri, condusă de EPPO în cadrul grupului de anchetă Midas, au fost efectuate peste 180 de percheziții și au fost arestate 14 persoane în 17 țări (Albania, Austria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Suedia și Regatul Unit), conform G4Media.

Italia negociază cu Tesla și firme din China în căutarea unui al doilea producător auto CITEȘTE ȘI Italia negociază cu Tesla și firme din China în căutarea unui al doilea producător auto

Peste 680 de investigatori fiscali și de poliție au sprijinit măsurile de investigare.

În timpul perchezițiilor, forțele de ordine au confiscat cantități mari de smartphone-uri, în valoare de peste 15,3 milioane de euro, precum și un iaht, în valoare de 3 milioane de euro, și 1,2 milioane de euro în numerar și criptomonede. Au fost confiscate mai multe mașini, printre care un Rolls-Royce, un BMW și un Range Rover.

În reședințele suspecților au fost găsite, de asemenea, bijuterii, ceasuri de lux și 2,5 kg de aur.

Ciolacu: Cineva și-a dorit să aibă pistol, de la ANAF. Nu o aibă nimeni niciun pistol. Tragi după camioane, ești John Wayne? CITEȘTE ȘI Ciolacu: Cineva și-a dorit să aibă pistol, de la ANAF. Nu o aibă nimeni niciun pistol. Tragi după camioane, ești John Wayne?

În cauză este vorba despre o presupusă fraudă de tip „carusel” în materie de TVA – o schemă infracțională complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere între statele sale membre, întrucât acestea sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Ecosistem infracțional complex

Ancheta a arătat că presupușii organizatori ai fraudei cu TVA au creat un ecosistem infracțional complex, care le-a permis să fraudeze până la 195 de milioane de euro prin intermediul mai multor scheme infracționale.

Se presupune că, începând din 2017, o societate de intermediere germană a condus diferite scheme de fraudă în materie de TVA care implicau comerțul cu bunuri electronice mici, inclusiv smartphone-uri. Se înțelege că suspecții au folosit lanțuri frauduloase de comercianți dispăruți, care dispăreau fără a-și îndeplini obligațiile fiscale.

viewscnt
Afla mai multe despre
midas
smartphone