PREMIERĂ Câștigul salarial mediu net a depășit un plafon

PREMIERĂ Câștigul salarial mediu net a depășit un plafon
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2024

Câștigul salarial mediu net în decembrie 2023 a fost 5.079 lei, în creștere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.825 lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 lei (+6,9%) mai mare decât în luna noiembrie 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 5.079 lei, în creștere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.825 lei)”, arată datele INS.

Germania: Rata inflației, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021 CITEȘTE ȘI Germania: Rata inflației, la cel mai redus nivel începând din iunie 2021

Decembrie 2023 comparativ cu Decembrie 2022

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%, scrie News.ro.

Indicele câștigului salarial real a fost 108,3% în luna decembrie 2023 față de luna decembrie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 106,3% în luna decembrie 2023 față de luna noiembrie 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 253,3%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2023.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a crescut CITEȘTE ȘI Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a crescut

Decembrie 2023 comparativ cu noiembrie 2023

În luna decembrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2023, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și reducerilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 57,1% în extracția cărbunelui superior și inferior, cu 34,8% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 32,9% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; între 20% și 30% în transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 10% și 19,5% în industria metalurgică, tranzacții imobiliare, alte activități extractive, fabricarea produselor din tutun, telecomunicații, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, colectarea și epurarea apelor uzate.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Nicușor Dan a prezentat proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe 2024 CITEȘTE ȘI Nicușor Dan a prezentat proiectul de buget al Primăriei Capitalei pe 2024

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,8% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, respectiv cu 6,2% în extracția minereurilor metalifere; între 1% și 3,5% în fabricarea de mobilă, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități de poștă și de curier, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor).

În sectorul bugetar, în luna decembrie 2023 s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+5%, în principal ca urmare a acordării unor diferențe salariale restante, aferente lunilor anului 2023 sau a aplicării prevederilor legale în vigoare), respectiv în sănătate și asistență socială (+2,8%).

În învățământ, câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins