Radu Crăciun, BCR Pensii: România este țara cu cel mai mic buget din UE raportat la PIB, trebuie redusă evaziunea

Radu Crăciun, BCR Pensii: România este țara cu cel mai mic buget din UE raportat la PIB, trebuie redusă evaziunea
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2017

România are cel mai mic buget național, ca procent din produsul intern brut (PIB), iar ponderea veniturilor bugetare va crește doar printr-o schimbare a filosofiei vis-à-vis de scăderile de taxe și prin reducerea evaziunii fiscale, a declarat joi președintele administratorului de fonduri de pensii BCR Pensii, Radu Crăciun, în cadrul unui summit organizat de fundația Romanian Business Leaders (RBL).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Veniturile bugetului consolidat au fost de 223,7 miliarde lei anul trecut, aproape 28% din PIB-ul estimat pentru 2016, cel mai mic procent din Uniunea Europeană, scrie News.ro.

Situația se va schimba doar printr-o reducere a evaziunii fiscale și printr-o schimbare a atitudinii față de scăderile de taxe, consideră economistul.

”Antreprenorii ar trebui să spună ”stop” tăierilor de taxe. Nu putem să avem și autostrăzi și taxe mici. Totodată, trebuie luate măsuri împotriva evaziunii fiscale”, a afirmat Crăciun.

Din cauza veniturilor bugetare foarte mici, ponderea sumelor alocate Apărării ceste mai mare decât în state mai bogate, dar care au venituri bugetare raportate la PIB mult mai mari.

”Avem alocat 6,3% din veniturile bugetare pentru Apărare, în timp ce o țară ca Marea Britanie are alocat 5,8%”, a spus Crăciun.

Gmail ridică limita atașamentelor acceptate la 50 MB CITEȘTE ȘI Gmail ridică limita atașamentelor acceptate la 50 MB

El consideră că este normal ca Europa sa aibă două viteze, cât timp există state ca România care sunt în afara tabloului în ceea ce privește calitatea guvernanței, iar pe plan intern există multe decizii proaste.

Economistul a avertizat că politicile fiscale din România nu au avut un rol în stabilizarea evoluției economiei, ci doar au potențat creșterea economică, ceea ce sporește riscul unor evoluții foarte volatile.

”Noi am mai fost aici, când economia și consumul creșteau cu cifre record. Problema este că și volatilitatea econonomiei este una dintre cele mai mari. Avem creștere record, dar și cifre record de recesiune”, a avertizat Crăciun.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu craciun
bcr pensii
pib