Raluca Turcan vorbește despre "posibilitatea înființării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale". Legea există însă de peste 1 an

Raluca Turcan vorbește despre "posibilitatea înființării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale". Legea există însă de peste 1 an
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, lansează ideea înființării unor fonduri pe pensii pe familii ocupaționale, așa cum se întâmplă în alte țări. Turcan afirmă că nu se poate renunța la pensiile de serviciu ale magistraților, dar nu susține ideea ca în sistem pensia să depășească valoarea salariului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Întrebată la Digi 24 dacă nu ar fi oportună înființarea unui fond de pensii pentru sistemul judiciar, Raluca Turcan a avansat ideea posibilității înființării unor sisteme de pensii pe categorii profesionale, scrie News.ro.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

"Aceasta este o discuție foarte bine de lansat și intenționez să o lansez pentru că m-am uitat în sistemele de pensii din țările din jurul nostru și există foarte multe pensii pe categorii ocupaționale și își creează propriile sisteme de pensii. Pe de altă parte, și aici trebuie abordată întreaga problemă cu cap astfel încât să nu destructurezi sistemul public de pensii. Deci dacă optezi pentru un sistem al unei familii ocupaționale lucrurile nu se realizează de pe o zi pe alta, sau peste noapte, el se așază în timp”, a afirmat Raluca Turcan.

Legea există însă din ianuarie anul trecut.

Ea a vorbit și despre principiile care ar urma să stea la baza acordării pensiilor de serviciu ale magistraților, arătând că pensiile ar trebui să fie cât mai aproape de valoarea salariului, dar să nu depășească salariul.

"În domeniul justiției avem o jurisprudență deja adunată care aduce acest principiu pe care și l-a asumat și domnul ministru al Justiției, și anume pensiile să fie cât mai aproape de salariu, dar solicitarea noastră este ca pensiile să nu depășească salariul. Adică este un principiu de bază, pentru că orice forțare, așa cum am mai văzut, în Parlament, eliminarea totală, sau supraimpozitarea pensiilor speciale s-a dovedit a fi neconstituțională și atunci pe mine, ca ministru al Muncii, nu mă interesează să simulez o modificare legislativă, că ne jucăm cu pensiile speciale și mimăm echitatea în sistemul de pensii. Noi chiar vrem să aducem cât mai aproape echitatea în sistemul de pensii. Și atunci acesta este un principiu bun pe care putem să îl susținem”, a adăugat ministrul Muncii.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Turcan a vorbit și despre al doilea principiu în ceea ce privește pensiile de serviciu ale magistraților, respectiv acela privind stimularea rămânerii în viața activă, cu beneficii pentru momentul pensionării.

Ea a menționat că Guvernul a solicitat "cu calm" propuneri privind viitoarele reglementări privind pensionarea din partea sistemului judiciar, în așa fel încât să nu fie depopulat sistemul.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul muncii
raluca turcan
pensii ocupationale