Guvernul iese joi să împrumute 500 de milioane de euro de pe piața internă, după ce marți a ieșit pe extern pentru a patra oară într-un an și a luat 2,5 miliarde de euro. Emisiunile de obligațiuni în euro pe piața internă sunt mai rare față de cele în lei, care au loc de obicei de două ori pe săptămână, și se desfășoară atunci când băncile semnalează Ministerului Finanțelor că au disponibilități în valută.
Din acest motiv, emisiunile în euro nu sunt cunoscute publicului cu prea mult timp înainte, spre deosebire de cele în lei, la care Ministerul Finanțelor anunță un calendar lunar la finele lunii precedente.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pentru noiembrie, Finanțele au anunțat orientativ că vor să împrumute 5,06 miliarde lei, din care 4,5 miliarde lei la licitațiile principale și alte 555 milioane lei la alocările suplimentare (a doua zi după licitații, sume mai mici și la aceleași dobânzi).
La momentul redactării acestui articol, împrumuturile din noiembrie doar în lei pe piața internă se situau la circa 8 miliarde lei, față de cele 5,06 miliarde lei anunțate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teatru cu taxe - ANAF execută silit Termoenergetica, care, din reflex, și-a plătit greșit obligațiile fiscale pe numele "strămoașei" falimentare RADETTotodată, Guvernul are în derulare și vânzare de titluri de stat către populație prin programele Tezaur (Poștă și Trezorerie) și Fidelis (pe bursă).
Statul împrumută foarte agresiv, deși și-a rezolvat problema necesarului de finanțare din acest an.
Banii în plus pe care îi împrumută Guvernul intră în mare la rezerva de valută și la prefinanțarea necesarului de împrumut de anul următor.
Guvernul împrumută foarte agresiv pe finalul acestui an, iar sumele care depășesc necesarul de finanțare din acest an, considerabile, intră în rezerva de valută a Ministerului Finanțelor și la prefinanțarea necesarului de împrumut de anul următor.