VIDEO Profit Health.forum - CNAS lucrează cu Ministerul Finanțelor și Colegiul Medicilor la un mecanism de verificare pentru concedii medicale. Vor fi echipe mixte de control

VIDEO Profit Health.forum - CNAS lucrează cu Ministerul Finanțelor și Colegiul Medicilor la un mecanism de verificare pentru concedii medicale. Vor fi echipe mixte de control
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 apr 2024

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) lucrează, împreună cu Ministerul Finanțelor și cu Colegiul Medicilor, la un nou instrument pentru verificarea concediilor medicale, care să fie folosit în situațiile în care se constată derapaje, a anunțat la conferința "Profit Health.forum - Radiografia cheltuielilor din sănătate - Ediția a XIII-a" Valeria Herdea, președintele CNAS. Noul instrument de control este încă într-un stadiu incipient, la nivel de discuții între cele trei instituții, dar ar presupune echipe mixte de control în anumite situații.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conferința, transmisă în direct și la Profit News TV, a fost organizată cu sprijinul ARPIM, Bristol Meyers Squibb, MSD, Roche, Stada, UCB Pharma

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

CNAS dispune de propriile mecanisme de verificare, utilizate și în prezent, dar noile tipuri de controale vor fi folosite pentru combaterea derapajelor cu impact mai amplu.

"Am luat concediile medicale, după cum știți, vreo șase-opt săptămâni am zis că murim cu concediile medicale în brațe. Au început să fie controale. Am încercat și este în curs de demarare un proiect interinterinstituțional între Ministerul Finanțelor, Colegiul Medicilor și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în așa fel încât să avem echipe mixte de verificare a eficienței activității furnizorilor. Pentru că ați auzit, nu sunt hoți. Sunt câteva derapaje. Dacă la câțiva oameni din 53.000 de furnizori sunt cu semnul întrebării deasupra, am o problemă legată și de starea de sănătate a românilor", a spus Valeria Herdea la conferința Profit.ro.

Concediile medicale, în special cele despre care se presupune că ar fi fost eliberate abuziv, au reprezentat un subiect dezbătut intens în ultimele luni, în contextul în care sumele de plată au fost unele destul de ridicate.

Presupusele abuzuri în emiterea de concedii medicale a reprezentat unul dintre argumentele pentru introducerea contribuției la sănătate pentru concedii medicale, de la începutul acestui an.

Un număr de 3.361.000 de concedii medicale au fost acordate în total în România anul trecut. Cele mai importante concedii, ca durată, au fost acordate pentru boli oncologice, pentru afecțiuni legate de sarcină și concedii prenatale, precum și pentru probleme care țin de sănătatea mamei și copilului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnas
concedii medicale