Banca Centrală Europeană: Băncile din zona euro înăspresc și mai mult standardele de creditare în trimestrul trei din 2023

Banca Centrală Europeană: Băncile din zona euro înăspresc și mai mult standardele de creditare în trimestrul trei din 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Băncile din zona euro au înăsprit și mai mult standardele de creditare în trimestrul trei din 2023, în urma majorării dobânzilor și a înrăutățirii perspectivelor economice, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), transmit Bloomberg și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Deși ritmul s-a moderat ușor, creditorii au continuat înăsprirea orientărilor interne și criteriile de aprobare pentru împrumuturile acordate firmelor. Standarde mai stricte au fost de asemenea impuse pentru creditele ipotecare și alte credite de consum, conform datelor BCE.

Banca Centrală Europeană vrea o atitudine mai dură împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cu numerar CITEȘTE ȘI Banca Centrală Europeană vrea o atitudine mai dură împotriva magazinelor care refuză să accepte plata cu numerar

Creditarea companiilor din zona euro a crescut în ritm anual cu 2,2% în iulie, după un avans de 3% luna precedentă. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 1,3% în iulie, după o expansiune de 1,7% luna precedentă, scrie Agerpres.

„Percepția de risc mai ridicată legată de perspectivele economice și situația specifică a celui care face împrumutul, toleranța mai scăzută la risc și nivelul mai redus al lichidităților băncilor au contribuit la această înăsprire”, consideră BCE.

Sondajul trimestrial, care a început în 2003, dă o idee analiștilor despre modul în care înăsprirea fără precedent a politicii monetare de către BCE a afectat creditarea – un canal cheie prin care oficialii caută să readucă inflația la ținta de 2%, fără a afecta economia.

Deși oficialii BCE au indicat că săptămâna aceasta vor lua o pauză, după zece majorări ale dobânzilor, ei au avertizat că un efect semnificativ al acestor acțiuni încă urmează să apară în economie, pe măsură ce se resimt efectele politicii monetare.

Impactul asupra sectorului bancar este semnificativ.

Cererea de credite în rândul firmelor și gospodăriilor continuă să scadă „semnificativ”, depășind chiar previziunile BCE.

„În trimestrul patru din 2023, băncile din zona euro se așteaptă la o nouă, deși mai moderată, înăsprire a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor către firme, și menținerea standardelor de creditare în cazul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe. Pentru creditele de consum, băncile se așteaptă la o înăsprire suplimentară”, previzionează BCE.

Fondul suveran de investiții din Norvegia, cel mai mare din lume, a raportat pierderi de 2,1% în trimestrul trei CITEȘTE ȘI Fondul suveran de investiții din Norvegia, cel mai mare din lume, a raportat pierderi de 2,1% în trimestrul trei

De asemenea, băncile se așteaptă la o nouă scădere a cererii pentru toate tipurile de împrumuturi, în ultimele trei luni din 2023.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârșitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

„Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
creditare