Banca Turciei menține rata dobânzii. Noul guvernator a indicat o înăsprire mai accentuată

Banca Turciei menține rata dobânzii. Noul guvernator a indicat o înăsprire mai accentuată
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Banca Centrală a Turciei a menținut dobânda de politică monetară, pentru prima dată din mai, în condițiile în care noul guvernator Fatih Karahan a indicat o înăsprire mai accentuată a politicii monetare decât predecesorul său, transmit DPA și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La ședința de politică monetară de joi, Banca Centrală a Turciei a decis să păstreze dobânda nemodificată, la 45%, în linie cu estimările analiștilor, arată Agerpres.

Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă CITEȘTE ȘI Grecia renunță în totalitate la Piraeus Bank. Ce alte bănci mai vrea să vândă

Începând din iunie 2023, și până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5% până la 45%, în încercarea de a ține sub control inflația ridicată și deprecierea lirei turcești.

Comitetul de politică monetară al Băncii Centrală a Turciei a indicat că ar putea înăspri politica monetară "în cazul în care este anticipată o deteriorare persistentă și semnificativă a perspectivelor inflației".

"În urma evaluării, Comitetul a stabilit că actualul nivel al dobânzii va fi menținut până când va exista un declin semnificativ și susținut al evoluției inflației lunare și până când așteptările inflaționiste converg către intervalul de prognoza proiectat", a informat instituția într-un comunicat.

Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice CITEȘTE ȘI Germania stagnează, Europa de Est privește la consumul intern pentru stimularea creșterii economice

Noul guvernator a moștenit o economie unde cererea internă încă contribuie la presiunile inflaționiste, creșterea prețurilor fiind în grafic să depășească 70% în următoarele luni. Banca Centrală a Turciei se așteapă ca la finalul lui 2024 rata inflației să scadă la 36%, "o țintă ambițioasă dar realizabilă", a apreciat viceguvernatorul Cevdet Akcay.

În contextul majorării salariului minim și al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflației în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creștere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate recent.

Directorul Societe Generale promite creștere după un an marcat de pariuri greșite CITEȘTE ȘI Directorul Societe Generale promite creștere după un an marcat de pariuri greșite

Karahan se așteaptă la scăderea inflației în următoarele luni.

"La finalul lui 2024 inflația ar urma să se situeze la 36%, iar la sfârșitul lui 2025 - la 14%", a previzionat guvernatorul Băncii Centrale a Turciei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
banca