BCE cere creditorilor informații privind expunerea lor la Rusia

BCE cere creditorilor informații privind expunerea lor la Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2022

Banca Centrală Europeană a cerut creditorilor informații privind expunerea lor la Rusia, deoarece se pregătește pentru orice efecte negative dacă țara va invada Ucraina, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE, care supervizează direct cele mai mari bănci din zona euro, a cerut creditorilor să explice cum vor gestiona diferitele scenarii, inclusiv sancțiuni contra Rusiei, susțin sursele.

Pagina de Facebook a Profit.ro este ținută sub restricții de aproape jumătate de an, pentru o singură postare în cei 6 ani și jumătate CITEȘTE ȘI Pagina de Facebook a Profit.ro este ținută sub restricții de aproape jumătate de an, pentru o singură postare în cei 6 ani și jumătate

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informația.

Miercuri, publicația britanică Financial Times anunța că scenariile includ consecințele posibilei blocări a accesării Swift (sistemul de plăți bancare internaționale) pentru băncile rusești, scrie Agerpres.

În ultimii ani, câteva bănci internaționale și-au redus operațiunile din Rusia dar Societe Generale SA, UniCredit SpA și Raiffeisen Bank International AG încă sunt printre cele mai mari bănci europene prezente în țară, conform datelor publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Miercuri, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat că țara sa reduce considerabil ponderea dolarilor în rezervele sale de devize, întrucât Statele Unite își subminează singure încrederea în propria lor monedă.

Potrivit lui Lavrov, Statele Unite au transformat dolarul într-o ''deviză de risc pentru tranzacțiile internaționale nu doar cu Federația Rusă, ci și cu alte țări''. ''Vedeți cum le cer să pună capăt cooperării tehnico-militare (cu Rusia) partenerilor noștri, precum India, Egipt, Turcia, țări care nu sunt mici'', a subliniat el.

''Noi diminuăm considerabil rezervele noastre în dolari'', a insistat șeful diplomației ruse, atrăgând atenția asupra faptului că este vorba despre un ''proces care nu trece neobservat''. Operatorii economici ruși rezolvă astfel mai ușor problemele legate de transferurile financiare, iar ''Banca Centrală (a Rusiei) dezvoltă un sistem de comunicații financiare, și acesta funcționează'', a mai spus Serghei Lavrov.

Remarcile sale vin în contextul în care interzicerea operațiunilor financiare în dolari și deconectarea Rusiei de la Swift sunt evocate drept posibile sancțiuni occidentale împotriva Moscovei dacă aceasta ar recurge la un atac militar asupra Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
rusia