GRAFIC Costul asigurării datoriei Rusiei urcă la un nou nivel record. Vânzătorii de protecție semnalează o probabilitate de nerambursare de 80%

GRAFIC Costul asigurării datoriei Rusiei urcă la un nou nivel record. Vânzătorii de protecție semnalează o probabilitate de nerambursare de 80%
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2022

Costul asigurării datoriei guvernamentale a Rusiei a urcat la un nou nivel record luni, după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret care îi permite să ramburseze creditorii străini în ruble, sporind îngrijorarea cu privire la perspectivele unor evenimente de incapacitate de plată pentru obligațiuni ruse în valoare de 33 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Datoria unei țări poate fi asigurată împotriva riscului de neplată prin intermediul contractelor de tip CDS (credit default swap – swap pe riscul de credit).

Pentru a asigura obligațiuni guvernamentale ruse de 10 milioane de dolari pe cinci ani, vânzătorii de CDS au cerut luni aproximativ 5,8 milioane de dolari în avans și 100.000 de dolari anual, semnalând că se așteaptă la o probabilitate de nerambursare a obligațiunilor de circa 80%, scrie Bloomberg, care citează datele ICE Data Services, principala casă de compensare pentru CDS-urile europene.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Avansul cerut a crescut de la aproximativ 4 milioane de dolari săptămâna trecută. Vânzătorii de protecție au cerut pentru prima dată bani în avans pentru a asigura datoria Rusiei la finele lunii februarie, după ce armata țării a invadat Ucraina.

Profit.ro a relatat, în weekend, că autoritățile de la Moscova au luat noi măsuri de reprimare financiară în condițiile sancțiunilor tot mai aprige ale Vestului.

Creditorii externi ai emitenților de datorie ruși (adică inclusiv firme) vor primi plățile scadente în ruble și vor putea să convertească sumele în valuta originală a creditului doar cu acordul autorităților rusești, potrivit unei decizii luate de Kremlin.

În timp ce unele obligațiuni emise în monedă străină permit rambursarea și în ruble, două emisiuni în dolari, cu cupoane de 117 milioane de dolari și scadente la 16 martie, nu au această opțiune. Investitorii sunt îngrijorați că Rusia ar putea declanșa activarea swapurilor de neplată dacă decide să ramburseze aceste obligațiuni în ruble.

GRAFIC Costul asigurării datoriei Rusiei urcă la un nou nivel record. Vânzătorii de protecție semnalează o probabilitate de nerambursare de 80%

"CDS-urile au explodat și mai mult după declarația lui Putin că unele obligațiuni vor fi plătite în ruble, în ciuda faptului că sunt denominate în dolari. Este încă neclar, dar acest lucru ar putea fi un eveniment de neplată pentru cuponul din 16 martie", spune Anthony Kettle, manager senior de portofoliu la BlueBay Asset Management. 

Șase dintre obligațiunile guvernamentale ruse în dolari și euro permit emitentului să își achite datoriile în alte valute, inclusiv în ruble, ptotrivit JPMorgan Chase & Co. Opțiunea de a rambursa chiar și numai aceste obligațiuni în ruble ar putea să le scoată "din sfera de aplicare a swapurilor pe riscurile de credit”, astfel că ar putea să nu mai fie considerate obligații și obligații livrabile, au spus aceștia.

Obligațiunile internaționale au o perioadă de grație de 30 de zile.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
datorie guvernamentala rusia
obligatiuni rusia moneda straina
incapacitate de plata
cds
swapuri risc credit
invazie ucraina