Moscova ia noi măsuri de retorsiune. Plata datoriei externe se va face în ruble. Se introduc limite la transferul de valută în afara țării pentru ruși

Moscova ia noi măsuri de retorsiune. Plata datoriei externe se va face în ruble. Se introduc limite la transferul de valută în afara țării pentru ruși
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 mar 2022

Autoritățile de la Moscova au luat noi măsuri de reprimare financiară în condițiile sancțiunilor tot mai aprige ale Vestului după ce Rusia a invadat Ucraina. Rușii caută să limiteze ieșirile de valută din țară astfel că nu vor mai plăti datoria externă în valută ci în ruble – care nu pot fi folosite de investitori. Totodată, cetățenii ruși nu vor putea transfera în afara țării mai mult de 5.000 de dolari pe lună.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditorii externi ai emitenților de datorie ruși (adică inclusiv firme) vor primi plățile scadente în ruble și vor putea să convertească sumele în valuta originală a creditului doar cu acordul autorităților rusești, potrivit unei decizii luate de Kremlin. Rublele vor fi transferate la cursul de schimb al băncii centrale din ziua plății într-un cont special deschis în acest scop la o bancă rusească, potrivit agenției de presă de stat Interfax.

Rusia încearcă astfel să evite intrarea în incapacitatea de plată pentru obligațiunile care au curând scadența, însă în realitate creditorii nu vor putea să folosească banii decât în Rusia, de unde capitalurile încearcă să fugă cât mai repede.

Autoritățile ruse încearcă să oprească și exodul de bani ai cetățenilor în afara țării. Banca centrală a introdus o limită de 5.000 de dolari pe lună pentru transferul fondurilor în străinătate inclusiv către rude. Măsura se aplică pentru toate tipurile de transferuri electronice, inclusiv celor prin bănci.

Rusia este ținta unor sancțiuni vestice dure. Mai multe bănci au fost excluse din sistemul financiar internațional și le-au fost blocate unele active, în timp ce șapte bănci au fost suspendate din SWIFT. Posibil că cea mai importantă măsură este aceea a blocării rezervei externe a Băncii Rusiei ținută în activele vestice – dolari și euro.

Corporațiile internaționale au anunțat pe rând părăsirea pieței ruse sau sistarea operațiunilor în Rusia. Dacă nu renunță direct la afaceri, lichidarea deținerilor rusești sau vânzarea acestora către părți din Rusia va fi imposibilă pe termen scurt câtă vreme contul de capital este strict controlat de către autorități.

Rubla s-a depreciat de la 76 de unități/dolar înaintea invaziei la 111/dolar vineri la cursul oficial.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
schimb valutar
curs rubla