Inflația din zona euro a revenit pe creștere pentru prima dată din aprilie

Inflația din zona euro a revenit pe creștere pentru prima dată din aprilie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 5 ian 2024
Inflația din zona euro a revenit pe creștere în decembrie, ceea ce subliniază drumul anevoios către 2% pentru Banca Centrală Europeană (BCE), pe măsură ce guvernele elimină sprijinul pentru costurile ridicate ale energiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
 
Prețurile de consum au crescut cu 2,9% în ritm anual, față de 2,4% în noiembrie, a anunțat vineri Eurostat. Evoluția este în linie cu estimarea mediană dintr-un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiștilor.
Celebrul complex Bucur Obor intră în modernizare CITEȘTE ȘI Celebrul complex Bucur Obor intră în modernizare

Parțial, creșterea inflației se explică prin decizia Germaniei de a acoperi facturile de încălzire ale gospodăriilor în ultima lună a anului 2022. O măsură a prețurilor de bază care omite astfel de elemente volatile a scăzut pentru a cincea lună, la 3,4%.

Aceasta este prima creștere a inflației înregistrată din aprilie încoace și fusese luată în calcul de oficialii BCE, care au avertizat că atingerea țintei lor rămâne o provocare chiar și după o încetinire spectaculoasă în ultimele luni. Progresele vor fi graduale și mai lente în acest an din cauza efectelor statistice suplimentare și a continuării eliminării treptate a ajutoarelor de stat.

 Împovărată de costurile ridicate ale împrumuturilor și de cererea globală mai slabă, economia din zona euro a scăzut probabil în trimestrul al patrulea, după o contracție similară în cele trei luni precedente - rezultând astfel o primă recesiune de la pandemie, chiar dacă una ușoară. O astfel de contracție ar ajuta însă la temperarea presiunilor inflaționiste.
viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
preturi
eurostat