Jerome Powell: Fed va menține dobânzile ridicate și le va majora din nou dacă va fi nevoie

Jerome Powell: Fed va menține dobânzile ridicate și le va majora din nou dacă va fi nevoie
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 26 aug 2023

Președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat că banca centrală este pregătită să majoreze în continuare ratele dobânzilor, dacă va fi necesar, și că intenționează să mențină costurile de împrumut ridicate până când inflația se va îndrepta în mod convingător spre ținta de 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Deși inflația a scăzut de la vârful său - o evoluție binevenită - rămâne prea ridicată", a declarat Powell într-un discurs susținut vineri la conferința anuală a băncii centrale americane de la Jackson Hole, Wyoming.

"Suntem pregătiți să majorăm în continuare ratele, dacă va fi cazul, și intenționăm să menținem politica la un nivel restrictiv până când vom fi siguri că inflația coboară în mod durabil spre obiectivul nostru", a precizat Powell, citat de Bloomberg.

Economia Germaniei a stagnat în trimestrul doi din 2023 CITEȘTE ȘI Economia Germaniei a stagnat în trimestrul doi din 2023

Principalii indici bursieri de pe Wall Street au pierdut câștigurile din debutul sesiunii și au trecut pe pierdere după declarațiile lui Powell. În jurul orei 17:45 (ora României), S&P 500 se deprecia cu 0,2%, Dow Jones consemna un declin de 0,1%, iar Nasdaq Composite se deprecia cu 0,3%.

Șeful Fed a salutat creșterea mai lentă a prețurilor în economia americană, ca urmare a politicii monetare mai stricte și a unei relaxări suplimentare în privința constrângerilor de aprovizionare după pandemie. Cu toate acestea, el a avertizat că procesul "mai are încă un drum lung de parcurs, chiar și cu datele recente mai favorabile".

În același timp, Powell a sugerat că Fed ar putea menține dobânzile stabile la următoarea ședință din septembrie, în linie cu așteptările investitorilor.

"Având în vedere cât de departe am ajuns, la următoarele ședințe suntem în măsură să procedăm cu atenție, pe măsură ce evaluăm datele primite și evoluția perspectivelor și a riscurilor", a precizat Powell.

Economia continuă să crească peste tendință, a mai spus Powell, iar dacă evoluția va continua "ar putea pune în pericol progresul în continuare în ceea ce privința inflației și ar putea justifica o nouă înăsprire a politicii monetare".

"Suntem atenți la semnele care arată că economia ar putea să nu se răcească așa cum se așteaptă", a precizat șeful Fed.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva federala
fed
dobanzi sua
actiuni
bursa wall street. jerome powell
majorare dobanzi
inflatie