Reactoarele nucleare din Europa, scoase din funcțiune de creșterea surselor regenerabile de energie

Reactoarele nucleare din Europa, scoase din funcțiune de creșterea surselor regenerabile de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Eforturile de promovare a energiei regenerabile pun presiune pe industria nucleară a Europei, transmite agenția Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși renunțarea la combustibilii fosili pentru producția de electricitate nu a fost niciodată mai urgentă, creșterea surselor regenerabile de energie și declinul prețurilor energiei subminează operatorii reactoarelor nucleare, care, în anumite părți ale Europei, încă sunt piatra de temelie a rețelelor electrice, scrie Agerpres.

Producător de nisip pentru pisici care și-a dublat cotația acțiunilor pe bursă. Unde au oamenii mai multe animale de companie decât copii CITEȘTE ȘI Producător de nisip pentru pisici care și-a dublat cotația acțiunilor pe bursă. Unde au oamenii mai multe animale de companie decât copii

Sunt indicii că ele se vor confrunta cu perioade dificile. Cererea nu s-a redresat complet de la criza energetică iar parcurile solare și eoliene ale regiunii produc mai multă energie ca niciodată, ceea ce reduce ponderea energiei provenită de la centralele nucleare și pe cărbune.

„Cu actualele prețuri ale energiei, tradiționalele centrale electrice se vor confrunta cu dificultăți, dacă nu vor exista perioade mai lungi de condiții nefavorabile solare și eoliene, secetă sau temperaturi extrem de ridicate”, a apreciat Sigurd Pedersen Lie, analist la StormGeo Nena A/S în Oslo.

Pe termen mai lung, sunt semne care avertizează că utilizarea reactoarelor nucleare scade, chiar și în țări ca Franța și Marea Britanie, care au plătit sume imense pentru centrale, identificând tehnologia ca element cheie în eforturile de limitare a încălzirii globale. La reuniunea de anul trecut fin Dubai, ele s-au alăturat unui grup de peste 20 de țări, inclusiv SUA, Emiratele Arabe Unite, Japonia și Coreea de Sud, care au cerut triplarea generării energiei nucleare pe plan global până la mijlocul secolului.

Electricite de France SA (EDF), care tocmai a rezolvat problemele care afectau de ani de zile reactoarele sale nucleare, a trebuit deja să-și reducă producția și să oprească unele centrale, sau să extindă întreruperile. În weekend EDF a nu a utilizat câteva centrale în urma declinului semnificativ al prețului energiei.

În Spania, prețurile la electricitate au ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din 2013, după reducerile înregistrate în ultimele săptămâni. Reactoarele Asco I și Asco 2 și-au redus producția în ultimele cinci săptămâni. În nordul Europei, operatorii au redus mai des producția.

Deși reactoarele EDF au un anumit grad de flexibilitate, compania analizează actualele evoluții „cu extremă preocupare”, a afirmat Cederic Lewandowski, director în cadrul companiei.

În 2023, statele membre UE au majorat la un nivel record capacitățile de energie eoliană. Creșterea capacităților de energie solară a depășit 40% pentru al treilea an la rând.

Nu este neobișnuit pentru operatorii reactoarelor nucleare să reducă producția când cererea este scăzută și cresc livrările de energie solară și eoliană, dar închiderea completă a unităților este rară deoarece este nevoie de timp pentru reluarea activității iar procedurile sunt complexe.

„Cel mai mult ne temem de întreruperea activității reactoarelor nucleare. Dacă vom trebuie să facem opriri mai dese legate de energia din surse regenerabile, schimbările climatice și așa mai departe, va trebui să urmărim cu mare atenție evoluțiile”, a declarat Lewandowski.

Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață CITEȘTE ȘI Renault și-a devansat partenerul Nissan la capitolul valoare de piață

Presiunile pentru limitarea producției de energie nucleară, care deseori se materializează când activitatea industrială încetinește, în timpul weekend-urilor și vacanțelor, ar putea apărea în curând. Consumul în Franța a scăzut duminică la doar 33 gigawați (GW) în orele de dinaintea zorilor, și va scădea din nou sub 35 GW în următorul weekend, conform datelor Bloomberg.

Conform analistului Sabrina Kernbichler, de la Energy Aspects Ltd., EDF trebuie să recupereze aproximativ 22 euro pe megawatt-oră pe piața angro pentru a opera într-un mod economic. Reprezentanții EDF au refuzat să comenteze informația.

Nu sunt afectate doar centralele nucleare. Unele centrale pe cărbune din Germania s-ar putea confrunta cu oprirea activității timp de luni de zile, în urma scăderii prețului la gaze, care face mai ieftină operarea centralelor pe gaze.

Actualele temeri ale producătorilor sunt de asemenea exacerbate de iarna blândă, cu ploi și vânt puternic, care determină operatorii hidrocentralelor să golească rezervoarele pentru a face loc zăpezii topite, a explicat Emeric de Vigan, de la compania de consultanță Kpler SAS.

Problema pentru producătorii de energie nucleară va deveni chiar mai acută deoarece continuă extinderea verde, în special dacă cererea de energie va rămâne mai scăzută o perioadă mai îndelungată. Obiectivul UE de a avea până la finalul deceniului în mixul energetic o pondere de 42,5% a regenerabilelor ridică miza pentru centralele nucleare, pe cărbune și pe gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoare nucleare
energie