UE are nevoie de propria sa Trezorerie pentru a emite Eurobonduri, spune comisarul pentru Economie

UE are nevoie de propria sa Trezorerie pentru a emite Eurobonduri, spune comisarul pentru Economie
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2024

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că blocul comunitar ar trebui să înființeze o Trezorerie centrală care să poată finanța obiective comune, prin emiterea de Eurobonduri, în condițiile în care UE se confruntă cu solicitări mari de cheltuieli pentru a-și consolida sectorul apărării, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Nu am nicio îndoială că UE ar beneficia foarte mult de pe urma unor active sigure permanente care să reflectă mărimea economiei sale. Sunt de asemenea convins că obiectivul nostru final ar trebui să fie înființarea unei capacități fiscale centrale la nivelul UE", a spus Paolo Gentiloni la o conferință organizată la Bruxelles, scrie Agerpres.

Guvernul Ungariei va prelua 80% din acțiunile aeroportului din Budapesta în pofida problemelor fiscale CITEȘTE ȘI Guvernul Ungariei va prelua 80% din acțiunile aeroportului din Budapesta în pofida problemelor fiscale

Invazia rusească din Ucraina și posibilitatea ca Donald Trump să obțină un nou mandat de președinte al SUA au alimentat discuțiile în Europa cu privire la cum ar trebui să fie majorate cheltuielile pentru apărare și securitate. Luna trecută, liderii UE au discutat în mod formal posibilitatea emiterii unor obligațiuni comune pentru a finanța cheltuielile cu apărarea, un moment care ar putea însemna o consolidare semnificativă a blocului comunitar.

Gentiloni a spus marți că o serie de instituții, inclusiv Fondul Monetar Internațional, OCDE și Banca Centrală Europeană, au sprijinit astfel de idei în trecut. În schimb, Comisia Europeană, executivul comunitar, a refuzat să includă aceste propuneri atunci când UE a discutat reformarea regulilor fiscale europene, din cauza dificultății dezbaterilor, a spus Gentiloni.

"Însă acum a venit timpul să începem această discuție", a apreciat comisarul european.

Anterior, comisarul european pentru Industrie, Thierry Breton a îndemnat blocul comunitar să analizeze cheltuirea a 100 de miliarde de euro, într-un moment în care UE vrea să majoreze producția de muniție și sisteme de apărare aeriană.

Însă discuția cu privire la obligațiuni comune pentru a finanța cheltuielile cu apărare riscă să fie una dificilă. Cu prilejul unui summit care a avut loc luna trecută, premierul olandez Mark Rutte a spus că emiterea de obligațiuni comune pentru apărare este o linie roșie. "Asta ar duce la un moment de tip Hamilton", le-a spus Mark Rutte jurnaliștilor, făcând referire la un pas decisiv care a dus la crearea guvernului federal american. "Asta ar fi un pas foarte fundamental pe care nu îl susțin. Sunt pentru un colectiv de țări suverane, nu pentru o federație", a subliniat Mark Rutte.

viewscnt
Afla mai multe despre
trezorerie
eurobonduri