UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești

Bloomberg   
UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești

Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultările cu statele membre cu privire la interzicerea gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Germania și Rusia via Marea Baltică, iar o decizie va lua în calcul cele mai recente evoluții ale discuțiilor privind încetarea războiului din Ucraina, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Țara care va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul CITEȘTE ȘI Țara care va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Ceea ce este important este că planul blocului comunitar are sprijinul Germaniei. Cancelarul german, Friedrich Merz, care săptămâna trecută a declarat că sprijină 'propunerea Comisiei de a demara lucrările la măsuri europene împotriva conductelor Nord Stream 2', speră că astfel vor fi calmate dezbaterile politice în Germania cu privire la o eventuală redeschiderea a gazoductului, susțin sursele.

Zvonurile cu privire la o eventuală redeschidere a acestui gazoduct s-au înmulțit în acest an, după ce președintele SUA, Donald Trump, a încercat să intermedieze un acord de pace între Rusia și Ucraina. Chiar și fără o interdicție formală, activarea Nord Stream 2, care a fost construit dar nu a primit autorizația oficială de funcționare din partea Germaniei, și a fost parțial deteriorat de o serie de explozii în luna septembrie 2022, este puțin probabil să aibă loc în curând.

Sancțiunile ar da și mai multă greutate poziției clare a Europei că nu intenționează să revină la livrări semnificative de gaze rusești prin conducte. O interzicere ar proteja și Berlinul în a face față unor eventuale presiuni venite din partea SUA și Rusiei.

Marile companii americane se grăbesc să se împrumute din Europa. Iau euro în volume fără precedent CITEȘTE ȘI Marile companii americane se grăbesc să se împrumute din Europa. Iau euro în volume fără precedent

'Este o mutare politică, destinată să cimenteze planul UE de a elimina importurile de gaze rusești în 2027. Claritatea politică ar trebui, de asemenea, să înlăture o parte din volatilitatea de pe piața de gaze, care a avut legătură cu discuțiile care apar din când în când cu privire la livrările de gaze rusești', a declarat Florence Schmit, analist pe energie la banca Rabobank.

În cadrul eforturilor lor destinate opririi războiului, în ultimele luni, oficialii americani au avansat o serie de proiecte energetice globale drept un posibil domeniu de cooperare cu omologii ruși. În cadrul acestor discuții, gigantul rus Gazprom și-a exprimat dorința ca SUA să ajute la redeschiderea conductelor Nord Stream.

Totuși, șansele repornirii conductelor Nord Stream 1 sau 2 sunt deja 'destul de mici', având în vedere că există o rută operațională via Turcia și altele prin Ucraina, care sunt rute mai logice, spune analistul Tom Marzec-Manser.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
gaze
rusia