Coronavirusul a infectat și piața carburanților. Ieftiniri de 1 leu pe litru de la începutul anului

Coronavirusul a infectat și piața carburanților. Ieftiniri de 1 leu pe litru de la începutul anului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 mar 2020

Companiile autohtone comerciante de carburanți continuă campania de ieftinire, anticipată de Profit.ro, ca urmare a prăbușirii prețului petrolului, la presiunea acesteia adăugându-se o potențială reducere a cererii ca efect al Coronavirusului. Luni, în Moldova, zona cu cele mai mici prețuri la pompă, un litru de benzină era vândut la stațiile Petrom cu 4,65 lei/l, iar unul de motorină, cu 4,83 lei/l, relevă date analizate de Profit.ro.

În urma eliminării supraaccizei de la 1 ianuarie, dar și a evoluției prețului internațional al petrolului (afectat de epidemia de Coronavirus și de războiul prețurilor dintre SUA, Rusia și Arabia Saudită), carburanții s-au ieftinit cu aproximativ un leu/l sau peste 17,5% de începutul anului. La finalul lunii ianuarie, prețul unui litru de benzină era de aproximativ 5,65 de lei, iar cel al unuia de motorină, de 5,75 lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica, Transgaz
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Concurența dintre companii se simte mai ales în zona Moldovei. În Bacău, de exemplu, Petrom, liderul pieței, practică un preț de 4,65 lei la benzină, Lukoil, unul de 4,68 lei/l, Rompetrol, unul de 4,73 lei/l, OMV și MOL, unul de 4,74 lei/l, iar SOCAR - 4,79 lei/l.

GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori CITEȘTE ȘI GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori

În București, zona cea mai ieftină este cea din jurul Șoselei Alexandria. Petrom vinde la stația sa de pe această arteră benzină cu 4,7 lei/l, iar Lukoil cu 4,73 lei/l. Rompetrol comercializează benzina standard cu 4,78 lei/l, iar OMV cu 4,79 lei/l.

Luni dimineață, cotațiile petrolului Brent (de referință pe piața europeană și autohtonă) se situau la 31,48 dolari pe baril, în scădere cu 7% sau 2,37 dolari sub nivelul de închidere al sesiunii precedente.

Prețul internațional al petrolului este cu aproape 45% mai redus față de nivelul înregistrat la mijlocul lunii februarie, când litrul de benzină a coborât în România sub 5 lei/l.

Profit.ro anticipa la începutul lunii martie că, în cazul în care cotațiile Brent-ului rămâneau la acel nivel scăzut, șoferii din România ar fi putut avea surpriza de a achita în perioada următoare un preț cu 10% sau 50 de bani mai redus pe litrul de carburanți.

Până în prezent, scăderea efectuată de companii în ultima lună numai a fost de cel puțin 35 de bani/l.

Potrivit Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), în cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numãrul de pasageri a scăzut cu 50%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În relația cu Italia, firmele de transport rutier românești de persoane au oprit total activitatea. În schimb, în cazul transportului rutier de persoane – curse ocazionale (alte relații decât Italia), scăderea este de aproximativ 100%.

În ceea ce privește transportul rutier de mărfuri intern, UNTRR estima în urmă cu o săptămână, că acesta nu era afectat, în timp ce, pentru transportul rutier de mărfuri internațional, scăderea generală este de aproape 15%, iar unele firme sunt mai afectate cu până la 30%, în timp ce altele nu sunt afectate deloc.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
carburanti
ieftiniri