Puteam fi noi în locul lor

Alin Burcea
Alin Burcea
scris 2 nov 2015

Mare, mare tragedie! Nu poate fi descris altfel ceea ce s-a întâmplat!

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ce facem, ce putem face pentru ca moartea lor să nu fie în zadar? Cine sunt vinovații? Personal, cred că de vină, pe fond, este mentalitatea noastră nenorocit- balcanică, tradițională, "las', că merge și-așa"! O regăsim peste tot și, mai ales, în turism, dar nu numai!

În primul rând, dacă legiuitorul analiza cu atenție spețele, ar fi găsit de cuviință să existe un minim de 3-4 porți de afluire într-un club aflat la demisol. Nu s-a gândit nimeni, evident. Clubul cu tragedia avea două intrări, dar din păcate, cea de-a doua era închisă...cu lacătul, ca să nu intre musafiri nepoftiți, probabil.

Clubul este autorizat? Este! A fost verificat? A fost! De către cine? De către niște așa ziși specialiști PSI, care s-au uitat la o tonă de dosare, documente și schițe, pentru că în mentalitatea românescă balcanică trebuie să fii plin de hârtii, nu să rezolvi problema pe fond!

Îi ajută cu ceva pe cei care au murit că există autorizație PSI, sau i-ar fi autorizat dacă ar fi fost patru ieșiri, toate ușor accesibile?
În plus, am auzit că aveau doar un extinctor, dar erau autorizați! Să nu mai vorbim că materialele cu care s-a realizat antifonarea clubului erau cele mai ieftine și nicidecum ignifuge! Cine a permis așa ceva?
Și noi, la firmă, avem toate autorizațiile, toate avizele, sunt tone de documente, evident că un specialist le-a întocmit, dar pot să spun că suntem pregătiți pentru așa ceva, cu toate exercițiile pe care le-am făcut? Aici cred că trebuie să lucrăm, să distrugem "cancerul" lui " las', că merge și așa!"

M-am gândit, zilele acestea, la cât de multe posibile situații dramatice pot să apară în România. Cred că dacă ne gândim fiecare dintre noi, găsim cu siguranță cel puțin una. M-am gândit, de exemplu, la trenurile românești. Cine se ocupă de verificarea lor? Mai mult de jumătate sunt vechi! Le verifică cineva cu seriozitate sau sunt verificate precum cluburile? Dacă osiile și-au ieșit din termen? Dacă nu se fac reparațiile la timp sau nu se fac corect? Nu trebuie să fim neapărat nemți ca să facem aceste lucruri cu seriozitate, nu-i așa?

Să declarăm război mentalității "Las', că merge și-așa!" și poate că asemenea tragedii nu se vor mai întâmpla!

viewscnt
Afla mai multe despre
opinie
alin burcea