Ile, FIHR: Doar 2,5% din elevii și studenții români lucrează, pe când media europeană e 18%

Ile, FIHR: Doar 2,5% din elevii și studenții români lucrează, pe când media europeană e 18%
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 sep 2021

Doar 2,5% din numărul total al studenților și elevilor români muncesc în timpul studiilor, în timp ce media europeană a elevilor și studenților care au un loc de muncă în timpul studiilor este de 18%, a declarat, marți, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, în contextul crizei de angajați care afectează industria HoReCa.

"Am făcut cunoștință cu niște tineri elevi care doresc să facă o conferință pe tema ospitalității și pe care vrem să-i sprijinim. Și acesta poate fi un răspuns (la criza forței de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenți și elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o țară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenți și elevi care, în timpul studiilor, practică un job", a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed
Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Liderul FIHR a menționat că antreprenorii din HoReCa trebuie să susțină importul de forță de muncă din afara țării, scrie Agerpres.

"E clar că pentru fiecare operator problema forței de muncă e astăzi cea mai gravă problemă cu care se confruntă după un an și jumătate de încercări de a ține oamenii (...). Trebuie să ne batem pentru susținerea importului forței de muncă, pentru că e un mix de soluții, care, puse cap la cap, s-ar putea să ne atenueze și nu să ne vindece această mare problemă cu care ne confruntăm", a precizat Călin Ile, în cadrul evenimentului organizat de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România a apreciat că singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile în domeniu ar fi un program de facilități fiscale pentru domeniu.

"Lucrăm și cu străini, lucrăm și cu români, lucrăm și cu repatriați, lucrăm și cu tineri, și cu vârstnici, cu oricine își dorește să lucreze în această industrie. Dar, e un mare 'dar!' aici, cât de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, în condițiile în care suntem o industrie în suferință. (...) Noi credem că fără o formă de facilități fiscale pe această industrie pentru o perioadă de timp, va fi aproape imposibil să devenim mai atractivi, în condițiile în care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, și tot ce înseamnă administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal. Și atunci de unde să alocăm resurse suplimentare ca să creștem și mai mult (salariile, n.r.)? Răspunsul nostru firesc a fost că dacă statul ne-ar ajuta o perioadă de timp, atunci am găsi acele resurse", a adăugat Călin Ile.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de munca
horeca