Maratonul Energiei Ediția a III-a, la PROFIT NEWS TV - Problemele acute ale momentului din sectorul energiei, discutate de autorități și jucători relevanți din industrie

Maratonul Energiei Ediția a III-a, la PROFIT NEWS TV - Problemele acute ale momentului din sectorul energiei, discutate de autorități și jucători relevanți din industrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2024

Ce efecte are recenta modificare a legislației plafonării prețurilor la energie, situația piețelor angro de energie din perspectiva marilor consumatori industriali, problemele legislative, procedurale și tehnice cu care se confruntă prosumatorii, disfuncționalitățile în relația dintre prosumatori și operatorii de distribuție a energiei electrice și cum se pot rezolva, necesitatea majorării și accelerării investițiilor în rețelele de transport și distribuție, programele de sprijin de stat pentru investiții în capacități de producție de energie, situația contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreements) și perspectiva introducerii contractelor pentru diferență (CfD) în România, comunitățile de energie și alte forme de organizare descentralizată a autoconsumatorilor de energie sunt doar o parte dintre temele care vor fi discutate la Maratonul Energiei - Ediția a III-a, care va fi organizat de PROFIT NEWS TV pe 12 iunie și la care vor participa autorități și jucători relevanți din industrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Context

• Criza energetică de după pandemia COVID și agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei au generat șocul scumpirilor galopante pe facturi pentru toți consumatorii de energie, mici și mari, casnici și noncasnici.

• Totodată, însă, pentru mulți dintre ei, a însemnat ocazia de a ieși din pasivitate și de a căpăta mai mult control asupra acestui serviciu vital. Practic, de a ieși în prim-plan, ocupat până atunci de marile companii de utilități.

• Populația este mai atentă la consum, facturi, oferte și condiții contractuale, fiind tot mai exigentă cu furnizorii.

• Persoanele fizice și micile firme și-au montat panouri fotovoltaice și au devenit prosumatori, iar puterea lor instalată însumată a depășit 1.600 MW. Prosumatorii sunt acum o forță în sistemul energetic național.

• La rândul lor, consumatorii industriali mari și medii investesc în capacități proprii de producție de energie, pentru a-și asigura consumul la costuri și în condiții optimizate.

• De asemenea, marii producători de gaze naturale investesc tot mai mult în proiecte de producție și stocare de energie electrică, fie pe gaze, fie regenerabilă, fie pe biogaz.

• Toți sunt sprijniți în demersurile lor de o întreagă industrie, de companii specializate în dezvoltare, construire, instalare, operare și mentenanță de astfel de capacități.

• Iar lucrurile se întâmplă pe fundalul creșterii ambițiilor și țintelor de decarbonare ale întregii Uniuni Europene, care stimulează producția de energie regenerabilă.

• Ceea ce urgentează dramatic nevoia de majorare și accelerare a investițiilor în rețelele de transport și distribuție.

Profit News îi aduce laolaltă, într-o dezbatere-maraton, pe cei mai importanți jucători ai acestui ecosistem energetic nou, centrat pe consumator

Teme de discuție

Care sunt efectele recentei modificări a legislației plafonării prețurilor la energie.

Cum se vede recenta modificare a legislației plafonării prețurilor la energie din perspectiva marilor consumatori industriali; Situația piețelor angro de energie din perspectiva marilor consumatori industriali; Demersuri investiționale ale marilor consumatori industriali de a-și asigura consumul de energie cu centrale proprii.

Probleme legislative, procedurale și tehnice cu care se confruntă prosumatorii; Disfuncționalități în relația dintre prosumatori și operatorii de distribuție a energiei electrice și cum se pot rezolva; Taxa pe soare: a fost sau n-a fost? e sau nu mai e?

Ce trebuie făcut pentru stimularea investițiilor în extinderea, întărirea și digitalizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei.

Programe de sprijin de stat pentru investiții în capacități de producție de energie; Cu ce probleme se confruntă companiile specializate care dezvoltă, construiesc și operează capacități de producție de energie pentru clienți individuali; Care este situația contractelor de tip PPA (Power Purchase Agreements) în România; Perspectiva introducerii contractelor pentru diferență (CfD) în România.

Proiectele de producție și stocare de energie electrică ale marilor producători de gaze naturale din România 

Despre comunitățile de energie și alte forme de organizare descentralizată a autoconsumatorilor de energie: ce sunt, cum funcționează și ce împiedică dezvoltarea lor în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
maratonul energiei
profit tv