OMS, anunț surprinzător: laudă Suedia, care nu a impus restricții dure, ca model în lupta împotriva coronavirus

OMS, anunț surprinzător: laudă Suedia, care nu a impus restricții dure, ca model în lupta împotriva coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2020

Organizația Mondială a Sănătății laudă Suedia drept un ”model” în lupta împotriva noului cronavirus, în pofida faptului că nu a impus restricii dure în vederea opririi răspândirii covid-19, în timp ce mai multe țări din lume au început să relaxeze izolarea, relatează New York Post.

Sunt ”lucruri de învățat” de la această țară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetățenilor, a apreciat miercuri un expert în urgențe la ONU, dr. Mike Ryan, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

”Cred că există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan.

Decizie pregătită - CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri

”Nu este deloc adevărat”, a subliniat el.

Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanțarea socială, cu privire la îngrijirea și protecția persoanelor plasate pe termen în instituții de îngrijire”.

”Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relația cu cetățenii și capacitatea și voința acestora de a implementa auto-distanțarea socială și auto-reglementarea”, a subliniat el.

”În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populația”, a insistat el.

De asemenea, Suedia a intensificat testarea și are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.

”Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Seuedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul.

Suedia, cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat însă peste 20.300 de cazuri și 2.462 de morți - un bilanț cu mult mai mare decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.

Danemarca a înregistrat 9.206 de contaminări cu covid-19 și 443 de morți în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri și 207 de decese în rândul populației sale de 5,4 milioane de oameni, potrivit Universității John Hopkins. Finlanda a confirmat 4.906 cazuri și 206 morți la o populație de 5,5 milioane.

Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de universitari, care au îndemnat luna trecută Guvernul, într-o scrisoare, să-și reexamineze politica laxistă.

”Este necesar să controlăm situația, nu ne putem îndrepta către haos. Nimeni nu a încercat această cale. De ce să o testăm noi primii în Suedia, fără un consimțământ informat?”, denunța o profesoară de la Institutul Karolinska, Cecilia Soderberg-Naucler.

viewscnt
Afla mai multe despre
oms
suedia
covid 19