Suedia - Decizie care deschide calea pentru aderarea la NATO de mână cu Finlanda

Suedia - Decizie care deschide calea pentru aderarea la NATO de mână cu Finlanda
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mai 2022

Partidul Social Democrat la putere în Suedia și-a dat acceptul pentru o candidatură la NATO, deschizând astfel calea depunerii de către guvern a unei cereri de aderare, împreună cu Finlanda, relatează Le Figaro.

Partidul a precizat însă că se opune instalării unor baze permanente ale NATO și armelor nucleare pe teritoriul suedez, ceea ce nu reprezintă o cerință pentru aderarea la alianță, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed

Tot astăzi, Finlanda a anunțat oficial că dorește aderarea la NATO.

Anunțul a fost făcut de președintele și premierul de la Helsinki, conform Reuters.

Anterior, președintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus telefonic președintelui rus Vladimir Putin despre planurile țării sale de a adera la NATO.

În replică,Putin i-a transmis că ar fi o greșeală ca Helsinki să abandoneze statutul de neutralitate și să adere la NATO, precizează Kremlinul citat de Reuters.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Putin a mai spus că nu există niciun fel de amenințare la adresa securității Finlandei, adăugând că o eventuală schimbare a politicii sale externe ar putea avea un impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca Finlanda să adere la NATO, anunță BBC. 

Oficialii solicită aderarea imediat.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 kilometri.

”Aderarea la NATO ar consolida securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare”, au argumentat oficialii.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

”Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au adăugat liderii finlandezi, menționând că pașii la nivel național necesari pentru luarea acestei decizi vor luați rapid, în termen de câteva zile.

Astfel, statul nordic, care împarte o graniță de 1.300 kilometri cu Rusia, este cu un pas mai aproape de a se alătura alianței militare conduse de State Unite.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

De la invazia rusă a Ucrainei în luna februarie, sprijinul public pentru aderarea la NATO a crescut de la aproximativ 30% la aproape 80%.

Odată ce Parlamentul aprobă ideea, în principiu, și orice alte obstacole legislative interne sunt eliminate, NATO urmează să invite Finlanda să negocieze aderarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
finlanda