Aproape două treimi dintre fructele și jumătate dintre legumele neecologice din Franța conțin pesticide. Produsele care depășesc limita maximă

Aproape două treimi dintre fructele și jumătate dintre legumele neecologice din Franța conțin pesticide. Produsele care depășesc limita maximă
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2024

Aproape două treimi din fructe (73,1%) și aproape jumătate din legume (45,8%) neecologice conțineau cel puțin un reziduu de pesticide în perioada 2017-2021, potrivit unui studiu realizat de Générations futures, la mai puțin de o lună de la anunțarea întreruperii planului Ecophyto în Franța, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe un studiu anterior care acoperă cei cinci ani precedenți (2012-2017), realizat de aceeași asociație, care se bazează pe „rezultatele planurilor de monitorizare a reziduurilor de pesticide efectuate de autoritățile franceze”, în special cele ale conducerii generale franceze de prevenire a fraudelor (DGCCRF), 71,9% din fructele vândute în Franța și 43,3% din legume au fost afectate, scrie Agerpres.

DOCUMENT Cartoful este, în România, „a doua pâine a omului”. Sprijin de la Guvern CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cartoful este, în România, „a doua pâine a omului”. Sprijin de la Guvern

Dintre cele 21 de fructe studiate între 2017 și 2021 de un inginer de specialitate din cadrul ONG-ului, unele se află într-o situație deosebit de critică: 93,8% dintre probele de la cireșe conțin urme de cel puțin un pesticid. Peste 80% conțin chiar și urme de mai multe pesticide. Grapefruit (91,1%), nectarinele și piersicile (90,2%), strugurii (88,3%) și chiar clementinele/ mandarinele și portocalele (87,2%) au, de asemenea, cele mai slabe rezultate.

Cantitatea de pesticide conținută de anumite fructe depășește chiar „limita maximă de reziduuri” (LMR), nivelul maxim autorizat legal în alimente. Acesta este înregistrat în special la fructul pasiunii (37,2% cu cel puțin un reziduu de pesticid care depășește limita), ananas (22,6%) și rodii (18,8%).

Dintre cele 31 de legume studiate, 78,3% din țelină, 69% din pepeni și 67,7% din andive studiate conțin cel puțin un reziduu de pesticide. Cele care depășesc cel mai mult LMR sunt verdețurile proaspete (13,8%), rădăcina de țelină (12,7%) și salatele (12,1%).

Acest studiu arată „că prezența pesticidelor în alimentele vegetale rămâne mai actuală ca niciodată și necesită implementarea unor politici agricole proactive și restrictive menite să reducă dependența noastră de aceste substanțe sintetice”, subliniază Générations Futures într-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
fructe
franta
pesticide