Chinezii nu mai cumpără porumb din America. „Groaznic, teribil!”

Chinezii nu mai cumpără porumb din America. „Groaznic, teribil!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 dec 2022

Cotația porumbului este în declin încă din primăvară, iar S&P Global semnalizează acest lucru ca un efect al retragerii parțiale de la cumpărare a Chinei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tensiunile geopolitice între SUA și China lovesc în piețele internaționale de cereale. Grâul are un declin anualizat de peste 12%, conform portalului TradingEconomics, iar în cazul ovăzului șocul este chiar mai mare de 55%.

Cotația porumbului încă se menține peste nivelurile de acum un an, dar are un declin de aproape un sfert față de maximele din primăvară, când cotația depășea nivelul de 8 dolari pentru un bușel. Este efectul unui boicot de facto al Chinei pentru porumbul fermierilor din Statele Unite. „Toți aici, în SUA, se scarpină în cap și se întreabă: de ce China nu mai cumpără porumb american?”, relateaz[ Peter Meyer, analist pentru piața grânelor la furnizorul de date financiare și analize S&P Global, într-o intervenție pentru CNBC. „Piața este nicăieri...”

Agricover, unul din cei mai importanți jucători din agribusiness-ul românesc, a angajat consultant, luând în calcul IPO la Bursa București CITEȘTE ȘI Agricover, unul din cei mai importanți jucători din agribusiness-ul românesc, a angajat consultant, luând în calcul IPO la Bursa București

Cotația s-a tranzacționat lateral în această toamnă, dar la acest început decembrie a rupt coridorul de variație tehnic și a coborât către reperul de 6,2 dolari pe bușel, așa cum se vede pe graficul atașat.

Chinezii nu mai cumpără porumb din America. „Groaznic, teribil!”

Chinezii au mai făcut ceva achiziții din Brazilia, dar, la porumbul vândut pe bursa de mărfuri de la Chicago, pentru fermierii din SUA nu au mai reprezentat un client. „Exporturile americane sunt groaznice în acest an. Teribil!”, spune Meyer de la compania care a devenit S&P Global și care este continuatoarea McGraw Hill după o tranzacție din anul 2013.

DN Agrar Group, controlat de familia olandeză de Boer, și-a triplat afacerile în primele 9 luni CITEȘTE ȘI DN Agrar Group, controlat de familia olandeză de Boer, și-a triplat afacerile în primele 9 luni

Dolarul puternic nu ajută nici el la exporturi, iar prețurile depreciate lovesc în cultivatorii de porumb din SUA. Nivelurile scăzute ale fluviului Mississippi din acest an, pe fondul secetei, adaugă la problema americanilor. „Suntem necompetitivi în piață”, spune analistul piețelor de cereale.

Tot el încearcă o explicație: „Poate China să cumpere din Rusia mâncare mai ieftină decât porumbul? Aceasta ar putea fi o problemă pe care o are piața porumbului.”

viewscnt
Afla mai multe despre
porumb
sua
china