Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situație economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale

Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situație economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu și mulți dintre ei nu se așteaptă la o situație de echilibru (break even) în 2024, în condițiile în care oferta consistentă la nivel mondial ține prețurile la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în timp ce costurile cu echipamentele și transportul rămân la un nivel ridicat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Chris Tanner, un fermier din Kansas, principalul stat american pentru producția de grâu, spune că anul acesta va trebui să recolteze cu cel puțin 10 busheli de grâu (aproximativ 300 de kilograme) mai mult decât anul trecut de pe fiecare acru de teren (0,4 hectare) doar pentru a ajunge la situația de echilibru. "Mi-e greu să vă spun cum mă simt fără să par un țăran furios cu furca în mână. Mă simt ca și cum aș munci degeaba să cultiv un produs superior", spune Chris Tanner.

IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România CITEȘTE ȘI IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România

Un studiu realizat de Universitatea din Kansas arată că fermierii din acest an au nevoie de o producție de aproximativ 60 de busheli de grâu de pe fiecare acru de teren, precum și un preț de 6,26 dolari pentru fiecare bushel pentru a ajunge la echilibru, cu mult peste prețurile locale care variază între 5 și 5,80 dolari per bushel. În zona de câmpie a SUA grâul de toamnă este recoltat în lunile iunie și iulie, scrie Agerpres.

Consiliul Internațional al Cerealelor prognozează o recoltă record de cereale în anul agricol 2024-2025, ceea ce sporește îngrijorările referitoare la o supra-aprovizionare mondială.

Chiar dacă mărimea recoltei de grâu a SUA va deveni mai clară în săptămânile următoare, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a anunțat luni că 55% din culturi sunt într-o stare bună până la excelentă, cel mai ridicat nivel pentru acest moment al anului de după 2020.

Costurile cu producția și transportul grâului american rămân ridicate comparativ cu grâul din regiunea Mării Negre și Europa, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la competitivitatea pe termen lung a exporturilor americane.

SUA sunt al cincilea exportator mondial de grâu, după ce în ultimii ani țara a pierdut teren în fața liderului Rusia și a altor producători. Piața mondială este atât de competitivă încât uneori companii americani au cumpărat grâu din Europa pentru a profita de prețurile scăzute. USDA estimează că importurile de grâu în sezonul agricol actual se vor ridica la 18 milioane de busheli, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

USDA se așteaptă ca, în termeni nominali, veniturile fermierilor americani să scadă cu aproape 40 de miliarde de dolari comparativ cu situația de anul trecut, după ce au scăzut și în 2023, pe fondul diminuării subvențiilor directe plătite de guvern, în timp ce costurile de producție cresc iar livrările mari de cereale și oleagionase duc la scăderea cotațiilor.

Cultivatorii și-au redus achizițiile și reparațiile de echipamente pentru a rămâne pe linia de plutire, în timp ce continuă să planteze grâu deoarece este o componentă crucială a rotației culturilor, în pofida prețurilor scăzute. "Fermierii nu au altă alegere decât să cultive grâu", spune Ryan Ellis, care cultivă grâu în statul Dakota de Nord. Culturile mai profitabile, precum leguminoasele, pot fi însămânțate numai în anumite zone. "Rotația culturilor dictează plantarea de grâu. Te simți ca și cum ai fii forțat să însămânțezi grâu, dar ce altceva poți să faci?", spune Ryan Ellis. 

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
grau