EXCLUSIV FOTO Familie americană, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume, intră pe piața românească, pe un teren pe care au fost gândite 400 de case

EXCLUSIV FOTO Familie americană, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume, intră pe piața românească, pe un teren pe care au fost gândite 400 de case
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 25 mar 2024

Afacerea de familie americană Fall Creek, unul dintre cei mai mari cultivatori de afini din lume, intră pe piața românească și își pregătește prima pepinieră, pe un teren de circa 50 de hectare din Moara Vlăsiei cumpărat de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust, care avea în plan să construiască aici 400 de case, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fall Creek a fost fondată în 1948 de Dave și Barbara Brazelton în statul american Oregon și este activă acum în 8 țări de pe 5 continente.

ULTIMA ORĂ Închiderea tuturor magazinelor sâmbăta și duminica, după o anumită oră, în discuția Guvernului cu micii comercianți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Închiderea tuturor magazinelor sâmbăta și duminica, după o anumită oră, în discuția Guvernului cu micii comercianți

Grupul are peste 700 de angajați și cultivă în jur de 50 de milioane de plante anual.

„Am sesizat o creștere continuă în ultima perioadă în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), iar când am făcut o analiză de piață, am ajuns la concluzia că Europa de Est este în expansiune.

Aqua Bilbor, producătorul Izvoarele Călimani, instalează un nou director și vizează expansiunea inclusiv pe piețele externe CITEȘTE ȘI Aqua Bilbor, producătorul Izvoarele Călimani, instalează un nou director și vizează expansiunea inclusiv pe piețele externe

Am investigat țările din Europa de Est să vedem de unde este cel mai adecvat să ne începem extinderea în regiune și am ales România, pentru că este bine amplasată, aproape de rute majore, până și limba a constituit un avantaj în detrimentul țărilor vecine care folosesc alfabetul chirilic.

Din perspectivă operațională, România este situată strategic, este o țară membră a Uniunii Europene și a bifat toate căsuțele cu cerințele noastre“, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate Profit.ro, Burgert van Dyk, director regional Fall Creek, responsabil de EMEA.

Grupul american a înființat anul trecut compania românească Fall Creek Farm and Nursery Romania și, ulterior, a ajuns la o înțelegere cu Portland Trust pentru achiziția unui teren arabil de circa 50 de hectare localizat în Moara Vlăsiei din nordul Bucureștiului. Terenul este amplasat la sud de pădurea Brânzeasca și la nord de satul Gagu.

Mama lui Cristi Borcea și Gigi Nețoiu demolează celebrul „Doi Cocoși“ și fac în loc peste 100 de apartamente premium CITEȘTE ȘI Mama lui Cristi Borcea și Gigi Nețoiu demolează celebrul „Doi Cocoși“ și fac în loc peste 100 de apartamente premium

Proprietara terenului este o companie deținută de Robert Neale și Mark Vydra - fondatorii Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România, Timothy John Duffill, general counsel al aceleiași companii imobiliare, și Karl-Heinz Hauptmann, fost director în cadrul Merrill Lynch London și unul dintre acționarii producătorului de vin Alira din Constanța.

Investitorii imobiliari aveau în plan să construiască pe acest teren un ansamblu rezidențial cu circa 400 de case individuale. Au avut și un Plan Urbanistic Zonal în acest sens, însă proiectul nu a mai fost început.

FOTO Una dintre cele mai mari ferme de porci din Europa este ridicată în România. Cea mai mare investiție privată în comună din ultimele trei decenii CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai mari ferme de porci din Europa este ridicată în România. Cea mai mare investiție privată în comună din ultimele trei decenii

Reprezentanții Fall Creek se așteaptă să încheie în decurs de o lună tranzacția cu Portland Trust și deja se pregătesc de organizarea primei etape de producție care presupune realizarea unor sere pe o suprafață de circa 10 hectare din terenul achiziționat.

„Investiția inițială va fi în jurul a 10 milioane de euro, sumă care include prețul terenului și dezvoltarea primei faze de producție, adică circa 3,4 milioane de plante de afin anual.

Ținta noastră este avem prima recoltă în 2025, pentru a o vinde în 2026. La început vom avea nevoie de 50-80 de angajați permanenți, iar în sezon putem ajunge până la 100 de persoane, dacă nu creștem producția față de nivelul planificat acum. Vom începe recrutările pentru un manager de producție și pentru un director executiv pe țară“, a adăugat Burgert van Dyk.

EXCLUSIV FOTO Proprietarii Dedeman, avizați să demoleze Vama Chitila CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Proprietarii Dedeman, avizați să demoleze Vama Chitila

Arbuștii și tufele de afin produse în Moara Vlăsiei vor fi vânduți cultivatorilor din România și din orice altă țară se înregistrează cerere, însă intenția este de a deservi Europa de Est. Cert este că Fall Creek nu va realiza o altă pepinieră în țările vecine, ci va exporta produsele din România în regiune.

„Istoric s-a dovedit că începeam cu o suprafață de teren prea mică când accesam o nouă piață. De această dată am decis să facem invers și am cumpărat un teren mai mare, pe care nu trebuie să îl folosim imediat integral. Vom vedea cum se dezvoltă piața și ne vom adapta. Vrem să dezvoltăm și o componentă de cercetare și dezvoltare în Moara Vlăsiei“, explică van Dyk. 

CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără jumătate din producătorul Izvoarele Călimani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără jumătate din producătorul Izvoarele Călimani

Fondatorii Fall Creek, Dave și Barbara Brazelton, sunt încă activi la nivelul consiliul director al companiei, iar la nivel executiv sunt doi CEO: Oscar Verges și Cort Brazelton, ultimul fiind și membru al familiei.

Sora lui Cort, Amelie Aust acționează ca președinte executiv al consiliului director. Acționarii sunt toți membrii ai familiei.

Fall Creek este prezentă în 8 țări: Chile, Peru, Mexic, SUA, Africa de Sud, Spania, Țările de Jos și China.

Strategia dezvoltatorului imobiliar Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, prevede vânzarea proprietăților construite la scurt timp după închirierea lor. Spre exemplu, cel mai recent, vânzarea Expo Business Park către S Immo pentru 117 milioane de euro, a treia cea mai mare tranzacție a anului 2022, a ridicat încasările istorice ale Portland Trust din tranzacționarea proprietăților dezvoltate în România la peste 650 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
fall creek
portland trust