CONFIRMARE S Immo, proprietarul Sun Plaza, cumpără Expo Business Park de la Portland Trust. Cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată în România în acest an

CONFIRMARE S Immo, proprietarul Sun Plaza, cumpără Expo Business Park de la Portland Trust. Cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată în România în acest an

SURSA FOTO: Chapman Taylor

scris 31 mai 2022

Dezvoltatorul austriac S Immo, proprietarul mall-ului Sun Plaza, cumpără complexul de afaceri Expo Business Park din București de la Portland Trust, compania omului de afaceri britanic Robert Neale, susținută financiar de fondul american Ares Management Corporation.

Tranzacția, anunțată anterior Profit.ro, a fost finalizată.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

Este cea mai mare tranzacție imobiliară încheiată în România în acest an.

Calculul este că veniturile semnificative din chirii vor avea un impact pozitiv asupra fluxului de numerar și rezultatului general al S IMMO.

În martie, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că S Immo se află în discuții avansate cu Portland Trust pentru achiziția complexului de afaceri Expo Business Park din București, pentru o sumă care depășește 100 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari tranzacții din acest an.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Complexul Expo Business Park, una dintre primele investiții realizate în zona Expoziției, devenit un punct fierbinte pe harta imobiliară a Bucureștiului, a fost finalizat de Portland Trust în vara anului 2019 și este format din 3 clădiri, cu o suprafață de circa 40.000 de metri pătrați, construite peste o parcare subterană pentru 600 de mașini.

Clădirea 3, în suprafață de 18.000 de metri pătrați, este complet închiriată, pe termen lung, către ING Bank, care își are aici sediul central. Printre chiriași se mai numără MagnaPharm Marketing & Sales ROMANIA SRL (fostul A&D Pharma), Deutsche Leasing, Mars, Omega Pharma, Regus/Spaces, Royal Canin și World Class.

Portland Trust, compania omului de afaceri britanic Robert Neale, este susținută financiar de fondul american Ares Management Corporation.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Există un mare interes în ceea ce privește zona de energie. Vedem aprecieri ale acțiunilor de zeci de procente doar în ultima lună și jumătate

Expo Business Park este dezvoltat în parteneriat cu fondul cipriot Bluehouse, care a pus la dispoziție terenul de circa 2,3 hectare din spatele Romexpo.

Complexul Expo Business Park, una dintre primele investiții realizate în zona Expoziției – devenit un punct fierbinte pe harta imobiliară a Bucureștiului, a fost finalizat de Portland Trust în vara anului 2019, este format din 3 clădiri, cu o suprafață de circa 40.000 de metri pătrați, construite peste o parcare subterană pentru 600 de mașini. Clădirea 3, în suprafață de 18.000 de metri pătrați, este complet închiriată, pe termen lung, către ING Bank, care își are aici sediul central. Printre chiriași se mai numără A&D Pharma, Deutsche Leasing, Mars, Omega Pharma, Regus/Spaces, Royal Canin și World Class.

Portland Trust, compania omului de afaceri britanic Robert Neale, este susținută financiar de fondul american Ares Management Corporation. Expo Business Park este dezvoltat în parteneriat cu fondul cipriot Bluehouse, care a pus la dispoziție terenul de circa 2,3 hectare din spatele Romexpo.

eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni CITEȘTE ȘI eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Mastercard donează produse în valoare de 1,1 milioane de lei pentru refugiații ucraineni

Cu Expo Business Park, portofoliul de clădiri de birouri al S Immo în România ajunge la peste 110.000 de metri pătrați și se apropie de locul 6 în clasamentul celor mai mari proprietari de sedii de firme, ocupat acum de omul de afaceri Liviu Tudor. (Vezi infograficul de mai jos pentru ierarhie)

Austriecii de la S Immo au mai fost implicați, în vara anului trecut, într-o tranzacție de proporții, când au cumpărat pentru 97 de milioane de euro două clădiri de birouri de la Skanska în cadrul complexului Campus 6 din Politehnică. Achiziția a reprezentat a treia cea mai mare tranzacție imobiliară din 2021.

ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde CITEȘTE ȘI ASUS ExpertBook B7 Flip: muncești fără limitări, de oriunde

Discuțiile pentru achiziția Expo Business Park au fost derulate într-o perioadă în care miliardarul Radovan Vitek, al treilea cel mai bogat ceh, a devenit cel mai mare acționar al S Immo, cu o participație de 42,55%. De asemenea, la începutul lunii martie, S Immo a obținut peste 400 de milioane de euro din vânzarea pachetului de acțiuni pe care îl deținea în cadrul Immofinanz, companie austriacă prezentă și pe piața românească și controlată de Radovan Vitek.

S Immo deține în România mall-ul Sun Plaza, care a implicat o investiție de peste 200 milioane euro, clădirea hotelului Novotel și turnul de birouri The Mark de pe bulevardul Uranus din Capitală, în care a investit 75 milioane euro. Clădirile din Campus 6 și Sun Offices de deasupra Sun Plaza ridică portofoliul actual de birouri al S Immo la circa 73.500 de metri pătrați.

Portland Trust este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România. Strategia companiei prevede vânzarea proprietăților construite la scurt timp după închirierea lor, iar tranzacționarea Expo Business Park ar ridica încasările sale istorice din tranzacționarea proprietăților dezvoltate în România la peste 600 de milioane de euro. (Vezi mai jos tabelul cu birourile vândute de Portland Trust)

Portland Trust a finalizat anul trecut și complexul de birouri J8 Office Park din zona stației de metrou Jiului, care are o suprafață închiriabilă de 46.000 de metri pătrați și chiriași precum Ubisoft București, Mega Image, World Class, Coffee Island, Medicover, MedySportline, Xtime și D&L Cuisine. Acesta este cel de-al optulea proiect major de birouri al dezvoltatorului. Partenerul Portland Trust, compania Ares Management Corporation, administrează active în valoare de circa 306 de miliarde de dolari și are peste 2.100 de angajați la nivel mondial.

Portland Trust, prin Expo Business Park, a deschis drumul spre transformarea zonei Expoziției într-un punct de efervescență pe harta imobiliară a Bucureștiului, care a atras, ca un magnet, o serie de milionari români precum Ion Țiriac, Iulian Dascălu, Gheorghe Copos, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Nicolae Dumitru, Dan Șucu sau Valentin Vișoiu, care și-au anunțat intenția sau chiar au început să construiască aici sute de apartamente, hoteluri și clădiri de birouri. Lor li s-au adăugat investitori străini precum GTC, Atenor, London Partners sau Cordia, care au deschis zona pentru noi dezvoltări imobiliare.


O parte dintre proiectele din această zonă sunt construite pe terenul fostei fabrici Compania Industrială Grivița, care are o istorie zbuciumată. El a fost tranzacționat pentru prima dată în 2007 la un preț de 72,9 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai scumpe terenuri vândute vreodată în România. Cumpărătorul, firma israeliană Rosebud Real Estate, avea planuri ambițioase pentru acest lot, însă criza a condus-o în insolvență, iar terenul a fost predat ciprioților de la Bluehouse Capital, care au fost mandatați să îl vândă și să recupereze cât mai mulți bani. Terenul de circa 6 hectare a început să fie vândut pe parcele, la un preț cu 40% mai mic față de cel din 2007. 

Dezvoltatorul Globe Trade Centre (GTC)  a plătit 10,5 milioane euro pe o bucată de 1,5 hectare din fosta fabrică. Investitorul avea în plan să construiască aici trei clădiri de birouri.

La rândul său, Impact Developer & Contractor a cumpărat o parcelă de 2,2 hectare din același teren, pentru care a plătit 10,6 milioane euro, plus TVA. Compania a construit aici ansamblul rezidențial Luxuria cu 630 de apartamente.

Pe lotul rămas a fost construit Expo Business Park.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

 

viewscnt
Afla mai multe despre
s immo
sun plaza
portland trust
expo business park