Fenomenele meteo extreme îi costă pe fermierii europeni 28 de miliarde de euro pe an

Agribusiness   
Fenomenele meteo extreme îi costă pe fermierii europeni 28 de miliarde de euro pe an

Sectorul agricol din Uniunea Europeană pierde anual 28,3 miliarde de euro, în medie, de pe urma fenomenelor meteo extreme, care sunt agravate de schimbările climatice, arată un studiu, transmite Reuters.

Cea mai mare parte a acestor pierderi, care sunt echivalente cu 6% din producția vegetală și animală anuală a UE, nu sunt asigurate. Doar 20-30% din pierderile fermierilor care au legătură cu clima sunt acoperite de sistemele de asigurări publice, private sau mutuale, se precizează în acest raport care a fost susținut de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții și realizat de brokerul de asigurări Howden.

Urmărește-ne și pe Google News
Un mare producător de lactate din România își pune aproape 1 MW de panouri solare pe fabrici CITEȘTE ȘI Un mare producător de lactate din România își pune aproape 1 MW de panouri solare pe fabrici
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

'Trebuie să facem ceva pentru a acoperi restul pierderilor', a declarat comisarul european pentru Agricultură, Christophe Hansen. Acesta a îndemnat țările membre să utilizeze subvențiile agricole acordate de Bruxelles pentru a răspunde la riscurile climatice, scrie Agerpres.

Sectorul agricol european este lovit puternic de impactul provocat de schimbările climatice, precum seceta și precipitații extreme, și la rândul său pune o presiune mare asupra mediului înconjurător, prin emisii de metan care contribuie la încălzirea planetei, poluarea generată de îngrășăminte și utilizarea de apă la scară industrială.

În paralel, puternicele sindicate ale fermierilor au luat la țintă agenda verde a Europei, organizând anul trecut mai multe luni de proteste în încercarea de a obține o relaxare a politicilor climatice.

Una dintre concluziile studiului este că pierderile medii ale fermierilor sunt așteptate să crească până la 66% în 2050, fără acțiuni puternice care să răspundă la schimbările climatice. În prezent, seceta este responsabilă pentru mai mult de jumătate din pierderile totale din sectorul agricol.

În condițiile în care sudul Europei este lovit în mod deosebit de secetă, analiza arată că într-un an 2050 'catastrofal', numai pierderile anuale din Spania și Italia s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro.

VIDEO Piedone a închis o unitate de procesare a cărnii din Bragadiru CITEȘTE ȘI VIDEO Piedone a închis o unitate de procesare a cărnii din Bragadiru

Banca Europeană de Investiții, brațul financiar al UE, a precizat că această analiză îi va ghida eforturile pentru susținerea fermierilor, care includ finanțarea unor investiții precum irigațiile, și oferirea de credite și garanții.

De asemenea, BEI intenționează să majoreze finanțarea oferită pentru proiectele din domeniul apelor, o decizie de care ar putea beneficia și fermierii, potrivit unei variante de lucru a strategiei Comisiei Europene în domeniul apei, a dezvăluit Reuters săptămâna trecută. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fermieri
uniunea europeană