IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România

IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2024

Reprezentanții companiei Ingka Investments, proprietarul lanțului de magazine IKEA, susțin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv cele ale Directivei UE privind habitatele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Precizarea vine în urma raportului "IKEA - Pe Dinafară Deșteaptă, Iar Pe Dinăuntru Putrezită", prezentat de Agent Green și Bruno Manser Fonds.

ANUNȚ Vin primele cireșe românești. La ce preț vor fi puse pe piață CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vin primele cireșe românești. La ce preț vor fi puse pe piață

"Suntem deschiși dialogului și dezbaterilor care ne ajută să învățăm, să ne îmbunătățim și să ne consolidăm angajamentul față de gestionarea responsabilă a pădurilor. Suntem în dezacord complet față de cele menționate în raportul publicat recent de către Agent Green și Bruno Manser Fonds. Avem încredere în practicile noastre forestiere și urmăm procese riguroase pentru a proteja suprafețele pe care le deținem. Practicile noastre de gestionare a pădurilor sunt stabilite în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv cele ale Directivei UE privind habitatele", au precizat reprezentanții Ingka, la solicitarea Agerpres.

Aceștia subliniază că sunt deschiși discuțiilor în ceea ce privește planurile Ingka de gestionare a pădurilor, rezultatele auditurilor efectuate și măsurile luate pentru a păstra biodiversitatea și valoarea ecologică a pădurilor, toate documentele fiind disponibile deja pe website-ul companiei.

Producătorii de tomate au început să recolteze. Cu ce preț pe kilogram pleacă din fermă CITEȘTE ȘI Producătorii de tomate au început să recolteze. Cu ce preț pe kilogram pleacă din fermă

"În plus, căutăm în mod constant modalități de a inova și de a ne îmbunătăți practicile. De exemplu, anul trecut, am ales să nu intervenim asupra unor terenuri forestiere pe o suprafață de 1.400 de hectare, care nu au fost încă clasificate ca păduri multiseculare, anticipând noile criterii ale Comisiei Europene care vor intra în vigoare. Criza climatică, deteriorarea naturii și a biodiversității, precum și inegalitatea se numără printre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm cu toții în prezent. Astfel, luăm măsuri pentru a veni în întâmpinarea acestor provocări și ne adaptăm constant activitatea pentru a fi mai sustenabili, cu obiective clare pentru 2030. Așteptăm cu interes întâlnirea cu Agent Green și Bruno Manser Fonds din luna iunie, pentru a discuta detaliile raportului publicat", au mai spus reprezentații Ingka Investments.

Reprezentanții organizațiilor de mediu Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA și Grupului Ingka să-și controleze operațiunile forestiere din România, să verifice riguros companiile de exploatare forestieră și să nu se aprovizioneze cu lemn din parcurile naționale și nici din pădurile primare și seculare.

Totodată, reprezentanții celor două ONG-uri solicită IKEA și Grupului Ingka să crească suprafețele de protecție strictă și parțială, să aplice o exploatare forestieră selectivă în propriile păduri, să asigure trasabilitatea și transparența completă a lanțului de aprovizionare IKEA și să permită supravegherea independentă a pădurilor de către societatea civilă și jurnaliștii de investigație.

SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Unul dintre principalii jucători din industria cărnii a intrat în insolvență

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) expune "distrugerea cauzată de IKEA și prezintă solicitările ferme ale organizațiilor de mediu adresate corporației suedeze".

Raportul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă susținută de cele două organizații la Grupul pentru Dialog Social (GDS).

"Un nou raport investigativ realizat de Agent Green și BMF prezintă un tipar consistent de exploatări forestiere distructive în păduri asociate cu IKEA cu impact negativ masiv pentru natură și climă. Rezultatele se bazează pe analiza documentelor oficiale dublată de vizite în teren în jumătate din cele 43 de păduri deținute de IKEA în România care se întind pe 51.000 hectare", au afirmat reprezentanții celor două organizații.

Conform sursei citate, în raport sunt evidențiate peste 50 de activități suspecte de încălcarea legilor naționale și europene din 7 păduri deținute de IKEA prin firma sa Ingka Investments și din alte două păduri de unde provine lemn utilizat la fabricarea produselor IKEA.

"Păduri cu o biodiversitate bogată sunt rase de pe fața Pământului. Exploatările agresive realizate în ecosisteme fragile și chiar în păduri seculare fără evaluare adecvată de mediu, zeci de drumuri de tractor adânci de câțiva metri care taie pădurea în lung și în lat sunt doar câteva dintre problemele documentate. Majoritatea pădurilor vizitate se suprapun total sau parțial cu arii protejate Natura 2000. Unele dintre aceste păduri au fost fie neatinse, fie sub un regim de exploatare forestieră de intensitate redusă înainte ca Ingka să devină proprietar. În prezent, toate sunt gestionate pentru a maximiza extracția de lemn, fără a se ține cont de habitatele forestiere și de rolul lor vital pentru specii", au menționat reprezentanții organizațiilor de mediu.

Potrivit sursei citate, doar 1,04% din totalul proprietăților Ingka din România se află sub un regim de protecție strictă și 8,24% sub un regim de protecție parțială.

DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american CITEȘTE ȘI DS Smith, cu investiții substanțiale în România - cumpărată de un rival american

"Acest lucru este total insuficient pentru a îndeplini obiectivele UE+. Strategia UE privind biodiversitatea prevede protejarea parțială a minimum 30% din fiecare Stat Membru și protejarea strictă a minim 10%. Un obiectiv cheie este protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și a celor seculare rămase în Europa", susțin activiștii de mediu.

Raportat la aceste obiective europene, IKEA are o datorie de cel puțin 8,96% la stricta protecție și de minim 11,76% la protecția parțială, precizează sursa citată.

"IKEA tratează pădurea României ca pe o cultură de porumb. Face deja ce se dorește de la noul Cod silvic care dacă va fi adoptat și promulgat le va băga crimele forestiere în legalitate. A lăsa arborii să îmbătrânească nu face parte din cultura IKEA. Anihilarea unor păduri întregi într-o scurtă perioadă de timp este o chestiune de urgență pentru IKEA, vânătorul de arbori. Compania nu ține cont nici de legile scrise, nici de căile nescrise ale naturii. IKEA nu practică ceea ce predică, indiferent dacă este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislația națională din România sau de standardul FSC de certificare forestieră. Având în vedere statutul de companie cu cifre de afaceri de miliarde de euro și cel mai mare proprietar privat de păduri din România, IKEA trebuie să devină un exemplu de bune practici", a afirmat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

El a menționat că noul Cod silvic "pare că a fost creionat de IKEA".

"După luni de liniște, acum câteva săptămâni Guvernul a adoptat subit acel Cod silvic care s-a dus imediat la Senat și este în dezbatere într-o formă și mai rea. De ce spunem că este asociat cu IKEA? Ceea ce am găsit în pădurile IKEA ca practici este tras la indigo cu felul în care va arăta noul Cod silvic - și anume să transforme România dintr-o țară cu păduri prețioase, unice în Europa ca valoare în Europa, într-o plantație, similară cu plantațiile de grâu, porumb, rapiță și soia", a menționat Gabriel Păun.

La rândul său, Ines Gavriluț, responsabilă de campanii pentru Europa de Est la Bruno Manser Fonds, a subliniat că "este timpul ca IKEA să înceapă să-și aplice obiectivele asumate în materie de sustenabilitate".

"IKEA ar putea face atât de mult bine dacă ar dori cu adevărat să dea un exemplu bun ca proprietar și administrator de păduri și mare consumator de lemn în România și nu numai. Nevoile ar putea fi acoperite și fără a recurge la tăieri distructive, fără a transforma pădurile naturale în plantații - dar acest lucru necesită abordarea unor probleme dificile, cum ar fi nucleul modelului de afaceri al IKEA de mobilă rapidă. Produsele din lemn nu ar trebui să fie destinate consumului rapid căci nu sunt o chestie de modă, ci ar trebui să fie făcute să dureze sute de ani", a precizat Ines Gavriluț.

În august 2021, Agent Green a publicat primul său raport care a documentat distrugerile din pădurile din România legate de IKEA. În mai 2023, Agent Green și Bruno Manser Fonds au trimis o scrisoare deschisă prin care își arătau îngrijorarea către grupul Ingka și IKEA Elveția.

"BMF a inițiat, de asemenea, o petiție prin care cere IKEA să oprească tăierile abuzive din ariile protejate și din alte păduri cu valoare ridicată de conservare din România. (...) Până la ora publicării acestui raport IKEA a refuzat dialogul. Recentul documentar ARTE la care a contribuit și Agent Green intitulat "IKEA, vânătorul de arbori" arată de asemenea costul real al mobilierului IKEA, exploatarea necontrolată a lemnului și a muncii umane. În următoarele câteva luni, raportul Agent Green/BMF va fi ilustrat într-o serie de documentare care vor fi difuzate în zeci de țări din lume", susțin reprezentanții celor două organizații. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ikea
paduri