România - pe primul loc în UE la suprafața cultivată și la producția de porumb boabe și floarea soarelui

 România - pe primul loc în UE la suprafața cultivată și la producția de porumb boabe și floarea soarelui
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2020

România s-a situat în 2019 pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește suprafața cultivată și producția realizată de porumb boabe și floarea soarelui, a anunțat marți Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

La grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată, după Polonia, Germania, Franța și pe locul șapte la producția realizată, după Germania, Franța, Polonia, Olanda, Regatul Unit și Belgia, scrie Agerpres.

Ministru: Prețurile la majoritatea alimentelor au revenit la valorile inițiale, cu excepția produselor din import CITEȘTE ȘI Ministru: Prețurile la majoritatea alimentelor au revenit la valorile inițiale, cu excepția produselor din import

Conform datelor INS, suprafața cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi și a scăzut la leguminoase pentru boabe și legume.

Producția agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe și a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi și legume.

Astfel, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producția a scăzut cu 6,5%, față de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producția medie la hectar). Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafața cultivată cu grâu 38,8%. Producția de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producției la porumb boabe.

La leguminoase pentru boabe, producția a urcat cu 27,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar, față de anul precedent.

Producția la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deși suprafața cultivată a crescut cu +3,4%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiță (-47,1%) și soia boabe (-20,6%).

Suprafața cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producția a scăzut cu 10,2%, față de anul precedent. Producția de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeței cultivate, cât și a randamentului la hectar, față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
floarea soarelui
porumb
ins