Zimbabwe declară dezastru național din cauza secetei, în timp ce foametea pune stăpânire pe sudul Africii

Zimbabwe declară dezastru național din cauza secetei, în timp ce foametea pune stăpânire pe sudul Africii
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 apr 2024

Președintele Emmerson Mnangagwa a declarat seceta din Zimbabwe un dezastru național și a spus că țara sa are nevoie de ajutoare de peste 2 miliarde de dolari pentru a hrăni milioane de oameni confruntați cu foametea, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anunțul lui Mnangagwa vine după cele similare făcute de Zambia la sfârșitul lui februarie și de Malawi în martie, în condițiile în care seceta indusă de fenomenul global El Nino declanșează o criză umanitară în sudul continentului african, scrie Agerpres.

Inflația în Turcia se apropie de 70%, în pofida majorării dobânzilor CITEȘTE ȘI Inflația în Turcia se apropie de 70%, în pofida majorării dobânzilor

Peste 2,7 milioane de locuitori din Zimbabwe vor suferi de foame în acest an, le-a declarat Mnangagwa jurnaliștilor la Harare, precizând că pe 80% din teritoriu se înregistrează deficit de precipitații.

'Evaluările preliminare arată că Zimbabwe are nevoie de peste 2 miliarde de dolari pentru diversele intervenții pe care le preconizăm în răspunsul nostru național', a spus președintele.

El a afirmat că guvernul va acorda prioritate culturilor de iarnă pentru a crește rezervele și va colabora cu sectorul privat pentru a importa cereale.

În majoritatea provinciilor din Zimbabwe, recolte au fost compromise din noiembrie, cum este cazul celor de porumb în zonele cele mai calde.

Agenții umanitare precum Programul Alimentar Mondial, care a asigurat hrană pentru 270.000 de persoane între lunile ianuarie și martie în patru districte, au descris situația ca 'îngrozitoare', cerându-le donatorilor să acorde mai mult ajutor.

În sudul Africii, seceta a atins niveluri critice, în timp ce Botswana și Angola, la vest, și Mozambic și Madagascar, se confruntă de asemenea cu foametea.

viewscnt
Afla mai multe despre
zimbabwe
seceta