Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș derulează cel mai mare proiect de investiții din istoria sa

Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș derulează cel mai mare proiect de investiții din istoria sa
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mai 2024

Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș derulează cel mai mare proiect de investiții din istoria sa, în valoare de 35 de milioane de euro din fonduri europene, constând într-un nou terminal care va tripla capacitatea de deservire a pasagerilor și o zonă de parcare a aeronavelor extinsă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

"Lucrăm la un proiect de dezvoltare major, în valoare de 35 de milioane de euro, cu finanțare europeană. Acesta va implica construirea unui nou terminal de pasageri cu o capacitate de peste 1.000 de pasageri simultan, finalizat în proporție de 40%, o extindere a zonei de parcare a aeronavelor, finalizată în proporție de 97% și în viitor urmează extinderea și renovarea parcării din fața aeroportului. Știu foarte bine că numărul de zboruri este cel mai important factor pentru populație și asta este și scopul nostru prin dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, să creștem numărul zborurilor, să atragem noi companii aeriene și să diversificăm oferta de destinații. Astfel încât Aeroportul Transilvania Târgu Mureș să devină cu adevărat poarta aeriană a Transilvaniei, creând condițiile pentru dezvoltarea economică și prosperitatea județului Mureș", a declarat președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, candidat din partea UDMR pentru un nou mandat, într-o conferință de presă.

Oficial OMV Petrom: Așteptăm ca până la finalul lunii octombrie să primim autorizația de construcție pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Oficial OMV Petrom: Așteptăm ca până la finalul lunii octombrie să primim autorizația de construcție pentru proiectul Neptun Deep din Marea Neagră

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat, la rândul său, că Aeroportul din Târgu Mureș este o poartă către Europa și către lume și că din această perspectivă investiția este foarte importantă, nu doar pentru pasageri, ci și pentru economia locală și pentru economia regională, scrie Agerpres.

"Este o bucurie pentru mine că sunt aici, la Aeroportul Transilvania din Târgu Mureș, o bucurie pentru că sunt și mândru pentru ceea ce se întâmplă. Sunt și poate satisfăcut că pot să spun că pe aceste construcții, pe această dezvoltare, este în fiecare colț câte un câte un steguleț mic al Uniunii Europene, pentru că se întâmplă această dezvoltare din fonduri ale Uniunii Europene. Sunt foarte mulțumit că pot să văd viziunea pe care președintele Consiliului Județean a întocmit-o împreună cu conducerea administrativă a aeroportului și, evident, din punct de vedere politic, împreună cu conducerea organizației județene UDMR din județul Mureș, pentru că asta înseamnă să fii responsabil pentru comunitate. Dacă mă uit la aeroport, să știți că eu văd o poartă, este o poartă către Europa și către lume. Este importantă nu doar pentru oameni ci și pentru economia locală și pentru economia regională", a spus europarlamentarul.

Iuliu Winkler a precizat că deși Aeroportul din Târgu Mureș ar părea a fi în competiție cu alte aeroporturi din zonă, este cert este că în această competiție se poate întâmpla ca toți să fie câștigători.

"Deci nu este vorba de a învinge pe celălalt, ci este vorba de a ridica Târgu Mureș, de a ridica Mureșul și de a ridica regiunea", a afirmat Iuliu Winkler, care candidează pe prima poziție pentru Parlamentul European pe lista UDMR.

Directorul Aeroportului Transilvania Târgu Mureș, Peti Andras, a precizat că investiția de peste 35 de milioane de euro este cea mai mare de la înființarea unității aeroportuare în actuala locație și că noul terminal va putea deservi în același moment 1200 de pasageri pe plecare și 1200 de pasageri pe sosire.

FOTO Autoritățile au lansat operațiunile pentru un nou Drum Expres CITEȘTE ȘI FOTO Autoritățile au lansat operațiunile pentru un nou Drum Expres

"Ca orice investiție în infrastructură, creează condițiile pentru a putea dezvolta în continuare traficul. Obiectivul major este, pe de o parte, creșterea nivelului serviciilor, a calității serviciilor oferite. Pasagerul va beneficia de suprafețe mai mari și de servicii mai diversificate, la un nivel calitativ mai mare, dar pe de altă parte se creează posibilitatea de a deservi în același moment 1200 de pasageri pe plecare și 1200 de pasageri pe sosire. Acesta înseamnă cinci aeronave de categoria C în paralel, care pot fi deservite. Și, firește, în paralel cu realizare acestei investiții facem demersul de a atrage noi companii aeriene, iar cele cu care lucrăm și colaborăm să se extindă și să diversifice oferta de destinație", a declarat Peti Andras.

Directorul Aeroportului din Târgu Mureș a precizat că terminalul existent poate deservi 400 de pasageri pe oră și că prin noua investiție se triplează capacitatea de deservire.

"De săptămâna viitoare, de marți, încep cursele charter sezoniere, mai repede decât în anii precedenți și sezonul se prefigurează a fi prelungit până în noiembrie. Vom avea cinci ori cinci frecvențe săptămânale către Turcia. Înseamnă că populația, pasagerii din zona noastră de captare adoră Antalya și Turcia, ceea ce înseamnă 1.200 de pasageri săptămânal numai din Târgu Mureș către Turcia. Din iunie încep cursele către insula Creta, Grecia și aceea este o destinație mult îndrăgită și este o cursă directă Târgu Mureș - Creta și retur", a precizat Peti Andras.

El a subliniat că investiția aflată în derulare este una istorică, deoarece, din 1969, de când s-a mutat Aeroportul Transilvania Târgu Mureș în actuala locație, nu s-a făcut o asemenea investiție de această anvergură și de această valoare.

Termenul de finalizare a investiției este data de 25 iulie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroportul transilvania
târgu mureș