Airbus are cea mai bună performanță din istoria sa și eclipsează Boeing

Airbus are cea mai bună performanță din istoria sa și eclipsează Boeing
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2024

Airbus a obținut cea mai bună performanță din istoria sa în materie de vânzări, pentru 2023, obținând 2.094 de comenzi nete pentru a face față creșterii preconizate a traficului aerian mondial și nevoii de avioane cu emisii mai reduse de CO2, a anunțat grupul, citat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Eclipsându-și marele rival american Boeing, constructorul aeronautic european și-a doborât recordul anterior de 1.503 comenzi nete datând din 2013, mizând pe succesul familiei sale de avioane cu un singur culoar A320 și al aeronavelor de cursă lungă A350, arată Hotnews.

ULTIMA ORĂ -VIDEO&FOTO Transportatorii și fermierii forțează intrarea în București. Au spart barajul poliției și vor să ajungă la Guvern CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ -VIDEO&FOTO Transportatorii și fermierii forțează intrarea în București. Au spart barajul poliției și vor să ajungă la Guvern

Excluzând anulările și modificările de comenzi, care sunt obișnuite în această industrie de lungă durată, Airbus a obținut 2.319 comenzi, dintre care 1.835 de A320 și 300 de A350, din nou un record istoric.

Confruntate cu necesitatea de a-și reduce amprenta asupra mediului pentru a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050, așa cum s-a angajat sectorul, și cu un trafic aerian mondial care se va dubla până la această dată, companiile aeriene sunt angajate într-o amplă campanie de modernizare a flotei.

ULTIMA ORĂ Spark se retrage din România, cu acuzații CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Spark se retrage din România, cu acuzații

Pentru a-și asigura creșterea viitoare, acestea depun eforturi pentru a rezerva cât mai devreme posibil sloturile de livrare disponibile la producătorii de aeronave. Acestea se vor întinde până la începutul deceniului următor.

Airbus a demarat un program major de creștere a producției pentru a satisface aceste nevoi, dar se confruntă cu dificultăți persistente cu o parte din lanțul său de 18 000 de furnizori, ceea ce întârzie livrările promise.

În ciuda acestui fapt, grupul a reușit să livreze 735 de avioane clienților săi în 2023, depășind ușor ținta de 720.

În 2022, Airbus, care miza deja pe 720 de aparate, a fost nevoit să renunțe la obiectivele sale la sfârșitul exercițiului financiar. În cele din urmă, au fost livrate doar 661.

BMW - investiție masivă în uzina istorică. Va produce numai automobile electrice CITEȘTE ȘI BMW - investiție masivă în uzina istorică. Va produce numai automobile electrice

„Acesta este un rezultat remarcabil”, a declarat președintele executiv al Airbus, Guillaume Faury, lăudând în comunicat „vânzările și livrările excepționale, la limita superioară a obiectivului nostru”.
Nici Boeing nu stă rău, dar problemele persistă

Situația constructorului aeronautic european contrastează cu cea a Boeing. Rivalul său american a înregistrat și el un salt al comenzilor (1.314 comenzi nete, 1.456 excluzând anulările și modificările) datorită succesului comercial al modelului 737 MAX și al avionului de cursă lungă 787, dar rămâne împotmolit în probleme de producție și de control al calității și a livrat doar 528 de aparate în cursul anului.

Săptămâna trecută, o bucată de fuselaj de la un 737 MAX al companiei Alaska Airlines s-a desprins în aer, fără a provoca răniți, dar pătând din nou imaginea aeronavei după două accidente legate de defecte de proiectare care au făcut în total 346 de victime în 2018 și 2019.

În noiembrie a fost anunțat că Airbus plănuiește să elimine 750 de locuri de muncă în cadrul activităților sale din domeniul apărării și spațiului, ca parte a unei reorganizări.

Cu toate acestea, grupul nu intenționează să reducă forța de muncă, întrucât activitatea este în creștere, ci să redistribuie personalul.

VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu CITEȘTE ȘI VIDEO Au început testele pentru darea în trafic a primului tronson din Autostrada Bucureștiului, construit de Umbrărescu

Aceste reduceri de personal reprezintă 2% din cele 34.330 de locuri de muncă de la Airbus Defense and Space, care operează în principal în Germania, Franța și Spania.

Confruntat cu dificultăți în executarea mai multor programe militare și spațiale, grupul este angajat de câteva luni într-o reorganizare.

Obiectivul este de a asigura „o execuție riguroasă a programelor” și un „echilibru mai bun între riscuri și oportunități” pe diferitele programe, a explicat președintele executiv al Airbus, Guillaume Faury, cu ocazia prezentării miercuri a rezultatelor grupului.

Trei linii de activitate

La începutul anului 2024, Airbus Defense and Space urmează să înființeze o „structură simplificată” formată din „trei linii de activitate complet autonome și responsabile”, potrivit unui comunicat transmis AFP.

Prima, denumită Air Power, va reuni activitățile din domeniul sistemelor aeriene militare (Eurofighter, MRTT tanker, C295 etc.) și activitățile dedicate sistemului Future Air Combat System (FACS), proiectul viitorului avion de luptă dezvoltat pentru Germania, Franța și Spania.

Nicușor Dan: Ne-am propus ca toată rețeaua de tramvai să fie modernizată. Mai puțin de 100 de km au fost făcuți în anul 2000, printr-o finanțare BEI reabilităm restul de 50 de km CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Ne-am propus ca toată rețeaua de tramvai să fie modernizată. Mai puțin de 100 de km au fost făcuți în anul 2000, printr-o finanțare BEI reabilităm restul de 50 de km

Cea de-a doua activitate se referă la sistemele spațiale, iar cea de-a treia, Connected Intelligence, se ocupă în special de comunicații securizate și rețele IT.

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
a350
boeing