Boeing a primit de trei ori mai multe comenzi decât Airbus la Dubai Airshow

Boeing a primit de trei ori mai multe comenzi decât Airbus la Dubai Airshow
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Gigantul aerospațial american Boeing și-a eclipsat rivalul său francez Airbus după patru zile de acorduri la Salonul Aeronautic de la Dubai din 2023, subliniind cererea puternică în special pentru avioane cu corp larg și făcând o revenire puternică după câțiva ani de performanțe slabe, în urma unor scandaluri majore legate de siguranță, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Boeing a înregistrat 295 de comenzi de avioane în comparație cu cele 86 de comenzi ale Airbus, în ziua a patra a celui mai mare eveniment de aviație din Orientul Mijlociu, potrivit actualizărilor companiei și analizelor experților din industrie, scrie News.ro.

Dacia oprește comenzile pentru Spring în Franța CITEȘTE ȘI Dacia oprește comenzile pentru Spring în Franța

Producătorul francez s-a confruntat cu preocupările exprimate public de către posibilii clienți cu privire la costul și performanța motoarelor Rolls-Royce.

Boeing a început prima zi a evenimentului cu o comandă masivă de 95 de avioane 777 cu corp larg de de la transportatorul emblematic din Dubai, Emirates Airline, în valoare de 52 de miliarde de dolari, urmată de o comandă de 11 miliarde de dolari de la filiala Emirates și transportatorul low-cost flydubai pentru 30 dintre avioanele sale 787 Boeing Dreamliner.

Apetitul puternic pentru avioanele cu corp larg a evidențiat atât perspectiva optimistă a Dubaiului pentru călătoriile aeriene pe distanțe lungi, cât și importanța pieței din Orientul Mijlociu pentru cererea modelului de aeronave.

Achizițiile au arătat că Dubaiul se poziționează ca un important centru de tranzit Est-Vest, dornic să-și apere și să-și crească cota de piață pe fondul concurenței în creștere și a expansiunii din partea transportatorilor din Turcia, India și Arabia Saudită. Comanda Emirates este formată din 55 de avioane Boeing 777-9 suplimentare și 35 dintre aparatele sale 777-8, ceea ce a adus comenzile totale ale companiei aeriene pentru avioanele cu corp larg 777X la 205 unități.

De asemenea, Emirates și-a actualizat comanda de avioane Boeing 787 Dreamliner de la 30 la 35.

DHL angajează în Germania curieri din România și Polonia cu un salariu de 16 euro pe oră CITEȘTE ȘI DHL angajează în Germania curieri din România și Polonia cu un salariu de 16 euro pe oră

Proporția semnificativă de avioane cu corp larg de la show-ul din Dubai ”reflectează creșterea călătoriilor internaționale în 2023 și favorizează Boeing, care este mai puternică decât Airbus în privința avioanelor cu corp larg și a captat ~50% din valoarea comenzilor în dolari din Dubai”, au scris analiștii de la TD Cowen, într-o notă de miercuri.

Compania aeriană turco-germană SunExpress a făcut a doua cea mai mare comandă Boeing după Emirates, compusă din 56 dintre avioanele sale 737-8 cu corp îngust și 34 737-10.

A urmat Ethiopian Airlines cu până la 41 de avioane 737-8 și 26 787-9, apoi FlyDubai cu 30 de aparate 787-9, SCAT Airlines din Kazahstan cu șapte avioane 737-8 și Royal Jordanian și Royal Air Maroc cu comenzi de patru și respectiv două 787-9.

Airbus, care a dominat ultimele show-uri din Dubai, a rămas în urmă cu 86 de comenzi de avioane, cea mai mare de la Air Baltic, care a cumpărat 30 de avioane A220-300 cu corp îngust, cu opțiune pentru încă 20.

Ethiopian Airlines a comandat 11 A350-900, în timp ce EgyptAir a achiziționat 10 astfel de avioane.

Emirates a comandat joi 15 dintre avioanele A350-900 ale constructorului francez de avioane, la o valoare de 6 miliarde de dolari, o achiziție mult mai mică decât se anticipa anterior, după ce președintele transportatorului, Tim Clark, a criticat deschis costurile și întreținerea necesare pentru motoarele Rolls-Royce ale avioanelor Airbus A350.

”Dacă motorul făcea ceea ce vrem noi să facă... atunci ar intra din nou în combinația de evaluare pentru planul flotei noastre”, a spus Clark jurnaliștilor la show-ul aerian. El a spus că, altfel, Emirates ar fi comandat 35-50 de avioane.

Wizz Air reia în decembrie zborurile de la Chișinău. Cursele, suspendate în martie din cauza „riscului ridicat din spațiul aerian al țării” CITEȘTE ȘI Wizz Air reia în decembrie zborurile de la Chișinău. Cursele, suspendate în martie din cauza „riscului ridicat din spațiul aerian al țării”

Într-o declarație de răspuns la comentarii, Rolls-Royce a spus că motorul XWB-84 al A350-900 ”este cel mai bun motor când te uiți la eficiență, durabilitate și fiabilitate”.

Observatorii din industrie au anticipat, de asemenea, o vânzare de succes pentru Airbus a 355 de avioane către Turkish Airlines. Dar, în loc să semneze, cele două părți au spus că au ajuns la ”un acord de principiu pentru o comandă semnificativă de avioane comerciale”, transportatorul turc afirmând într-un document dedpus la autpritatea de reglementare a bursei din Istanbul că ”discuțiile sale cu Airbus” sunt ”în desfășurare”.

Comenzile Boeing ”au depășit așteptările investitorilor”

Comenzile primite de Boeing sunt deja de aproape trei ori mai mari decât comenzile totale de la Dubai Airshow în 2021 și se apropie de cele 356 de comenzi obținute la Paris Airshow în iunie 2023.

Cifra de comenzi ale Airbus, de 86 de avioane este, între timp, semnificativ sub cea de 846 de comenzi primite la Paris Airshow din 2023 și cu un total de 408 pentru Dubai Airshow 2021.

Înainte de această săptămână, emblematicul producător american nu s-a bucurat de o performanță câștigătoare la un Dubai Airshow din 2017.

În 2019, vânzările Boeing au fost grav afectate în urma a două prăbușiri catastrofale ale popularului său avion 737 Max în mai puțin de cinci luni.

Flota sa de aproximativ 400 de avioane 737 Max din întreaga lume a fost blocată timp de aproape doi ani.

”Credem că fluxurile de comenzi din Dubai au depășit până acum așteptările investitorilor pentru Boeing”, au scris analiștii de la RBC Capital Markets, într-o notă după a doua zi a evenimentului.

Analiștii anticipează în continuare potențiale comenzi viitoare pentru Airbus.

Mars va cumpăra Hotel Chocolat. Expansiunea în străinătate a fost costisitoare și problematică CITEȘTE ȘI Mars va cumpăra Hotel Chocolat. Expansiunea în străinătate a fost costisitoare și problematică

”Deși Airbus nu și-a consolidat încă înțelegerea cu Turkish Airlines, credem că activitatea de comenzi ar putea crește din partea altor companii aeriene”, a scris RBC marți.

”Cea mai nouă companie aeriană a Arabiei Saudite, Riyadh Air, a spus că ar putea dori să facă o achiziție de avioane cu corp îngust, împreună cu [transportatorul saudit low-cost] Flyadeal, care ar putea intenționa să comande încă aproximativ 150 de avioane cu corp îngust”.

Cel mai mare eveniment de aviație din Orientul Mijlociu, Dubai Airshow are loc la fiecare doi ani și în acest an a găzduit aproximativ 1.400 de expozanți comerciali și militari din 95 de țări, potrivit site-ului său.

viewscnt
Afla mai multe despre
boeing
airbus
dubai airshow