Compania prin care familiile Porsche și Piech controlează VW Group și-a majorat profitul

Compania prin care familiile Porsche și Piech controlează VW Group și-a majorat profitul
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 aug 2022

Porsche Automobil Holding SE, companie înființată cu un singur scop, acela de a controla acțiunile deținute de familiile Porsche și Piech în cadrul grupului Volkswagen AG, a anunțat performanțele financiare pentru prima jumătate a acestui an, cu o creștere de peste 30 de procente.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Membrii familiilor Porsche și Piech vor beneficia de venituri mai consistente la finalul acestui an, după cum indică rezultatul financiar după primul semestru. Cea mai importantă activitate a grupului în perioada analizată a fost cea legată de Volkswagen Group, fiind cumpărate noi acțiuni ale companiei germane, care au condus la o majorare a pachetului deținut la 31,9%, cu drepturi de vot care au rămas la nivelul de 53,3% din AGA. Tranzacția va fi însă urmată de o vânzare de acțiuni la momentul la care va fi decisă listarea Porsche AG, compania care produce mașinile mărcii Porsche.

Companiile aeriene rusești încep să își dezmembreze avioanele pentru piese de schimb CITEȘTE ȘI Companiile aeriene rusești încep să își dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

Potrivit deciziei consiliului de supraveghere, vor fi vândute 2,7 milioane de acțiuni preferențiale pentru finanțarea achiziției a 25% din acțiunile Porsche AG, pentru care vor primi și un bonus de 7,5%. Alte 25% din acțiunile constructorului de mașini sport vor fi listate public. La final, Porsche SE va controla și Porsche AG, direct și indirect, cu peste 50% din acțiuni.

Tot în intervalul ianuarie – iunie, Porsche SE a fost obligată de statul german să plătească o amendă de 1,1 miliarde euro plus dobânzi, pentru fapte ilegale în legătură cu scandalul Dieselgate. Este vorba despre celebrul dosar în care șefii companiei au fost acuzați că au ascuns pieței de capital neregulile descoperite de oficialii americani în legătură cu emisiile motoarelor diesel. Compania a făcut apel și procesul este în derulare.

De asemenea, unii investitori ai VW AG au dat în judecată compania și solicită despăgubiri de aproape 2 miliarde euro.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale companiei, raportul pentru semestrul 1 al anului în curs evidențiază o creștere masivă a veniturilor nete, la 3,2 miliarde de euro, cu aproape 800 de milioane în plus față de anul anterior (+30%), bani provenind în marea lor majoritate din profitul VW AG (3,1 miliarde euro). Pe lângă acești bani, raportul mai evidențiază venituri de 4,4 miliarde euro, provenind din „remăsurarea provizioanelor pentru pensii” ale VW AG și efecte ale cursului de schimb. Porsche Holding SE mai are o serie de investiții de portofoliu, de mici dimensiuni, care însă nu generează venituri foarte mari în acest moment.

Acționarii Porsche SE, membrii familiilor Porsche și Piech, vor beneficia de venituri nete de 10,2 euro pe acțiune, potrivit raportului, cu 2,2 euro mai multe față de anul anterior, însă este de așteptat ca nu toată suma să fie distribuită la finalul anului. În 2021, acționarii Porsche SE au încasat dividende în valoare de aproape 800 de milioane de euro. Pentru sfârșitul acestui an, profitul companiei a fost estimat în plaja a 4,1 – 6,1 miliarde euro.

China estimează un nou record al vânzărilor de autoturisme electrice în acest an CITEȘTE ȘI China estimează un nou record al vânzărilor de autoturisme electrice în acest an

Compania Porsche Holding Automobile SE, prin care descendenții celebrului Ferdinand Porsche își controlează deținerea la VW AG, este o companie de tip holding, Societas Europea (SE), fără activități operaționale. Acționari principali ai companiei sunt mai mulți membri ai celor două familii, care dețin 100% din drepturile de vot și 50% din acțiuni. Celelalte 50% sunt deținute de investitori instituționali, fonduri de investiții, fiind listate pe bursă, și nu au niciun drept de vot. În ultimii ani, compania și-a împrospătat forțele prin admiterea în consiliul de supervizori de membrii noi, mai tineri, nepoți ai lui Ferdinand Porsche din toate ramurile familiilor. Cel care conduce de facto compania este Wolfgang Porsche (79 de ani), cere este și președinte al Consiliului de Supraveghere, poziție pe care o ocupă și la Porsche AG. De asemenea, este membru al Consiliului de Supraveghere al VW AG.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche se
porsche holding
wolfgang porsche
piech
profit porsche