Dezvăluiri: Cine ar putea să-i ia locul șefului Volkswagen Group

Dezvăluiri: Cine ar putea să-i ia locul șefului Volkswagen Group
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 6 iul 2022

Actualul CEO al grupului Volkswagen, Herbert Diess, are un nou contract, începând de anul trecut, care va expira în 2025. Mai are trei ani de mandat, timp în care trebuie să pregătească deja un potențial înlocuitor. Acum, după o serie de schimbări și permutări în rândul managementului de top al companiei, el vorbește despre posibilii săi urmași.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Cu un contract prelungit în ultimul moment, aflat permanent sub presiunea sindicatelor și piețelor, dar și a legislației europene în plină schimbare, Herbert Diess își implementează proiectul cu care a câștigat contractul și care ar trebui să conducă la transformarea ireversibilă a constructorului Volkswagen într-o companie auto electrică, digitalizată, puternic ancorată în zona de mobilitate. Într-un interviu acordat Der Spiegel, Herbert Diess vorbește pentru prima dată despre directorii din companie care au potențial să-l înlocuiască în 2025, atunci când îi expiră mandatul. Nu le spune numele, dar lasă de înțeles cine ar fi aceștia. „Am în minte trei sau patru oameni din companie”.

Zeci de mii de vehicule Tesla la nivel mondial au o problemă software care afectează sistemul eCall destinat apelurilor de urgență CITEȘTE ȘI Zeci de mii de vehicule Tesla la nivel mondial au o problemă software care afectează sistemul eCall destinat apelurilor de urgență

O radiografie făcută rapid de jurnaliștii de la Autombilwoche scoate la iveală cel patru nume care au cele mai mari șanse să preia conducerea executivă a celui mai mare constructor european de automobile și al doilea cel mai mare din lume.

Oliver Blume este un candidat etern la conducerea companiei, el fiind cel care stă în spatele succesului mărcii Porsche. În vârstă de 54 de ani, el a fost vehiculat inclusiv în urmă cu un an, ca potențial CEO al grupului. Este favoritul lui Wolfgang Porsche, unul dintre acționarii companiei și lider al familiilor Porsche și Piech. O schimbare în carieră va fi cu siguranță în discuție, odată cu listarea potențială pe bursă a Porsche AG.

Markus Duesmann a venit la Audi de la BMW, cu o pauză forțată determinată de contractul restrictiv pe care l-a avut la compania anterioară. Are o poziție avantajată de importanța mărcii pe care o conduce, dar a trecut deja printr-un episod tensionat, generat de compania Cariad, de software, pe care a condus-o o scurtă perioadă, după care a fost nevoit să o predea chiar șefului Diess. Trebuie să confirme cu ajutorul marilor proiecte pe care Audi le are în prezent și care vor fi decisive pentru viitorul lui Duesmann.

Ralf Brandstatter a evoluat accelerat în ultimii doi ani, din poziția de adjunct al lui Diess la marca Volkswagen, la cea de CEO al acestei mărci, șef al tuturor mărcilor de volum și, acum, responsabil cu toate activitățile grupului pe piața din China, acolo unde are mână liberă pentru a genera creștere rapidă. Are mari șanse să fie promovat pe cea mai înaltă poziție, având rezultate importante în companie, în ultimii ani, dar are un mare dezavantaj: este susținut de sindicate, ceea ce nu este pe placul acționarilor.

FOTO Ford aduce în Europa, „în volume limitate”, un nou automobil off-road. Model legendar reînviat CITEȘTE ȘI FOTO Ford aduce în Europa, „în volume limitate”, un nou automobil off-road. Model legendar reînviat

Thomas Schafer este cel mai nou lider al companiei, care a primit și încă mai primește roluri majore. După un succes rapid la Skoda, el a fost trimis să conducă marca de bază a grupului, Volkswagen, fiind numit totodată și șef al grupului de mărci de volum. A primit un loc în board-ul companiei, a primit și poziția de președinte la SEAT, precum și cea de președinte al Consiliului de Supraveghere al VW Vehicule Comerciale. În acest moment este omul cu cea mai mare putere în VW, după Herbert Diess.

Pentru a putea fi desemnat CEO al VW AG, orice candidat trebuie să primească voturile acționarilor, după ce a trecut de celelalte etape de selecție ale Consiliului de Supraveghere. Iar acționarii au de cele mai multe ori opinii divergente în privința numelor executivilor. Interesele familiilor Porsche și Piech, pe de o parte, și cele ale landului Saxoniei Inferioare, nu sunt întotdeauna aceleași, și același lucru se poate spune în cazul sindicatelor și consiliului întreprinderii, care dețin un loc în Consiliul de Supraveghere. Până vom cunoaște noul CEO al VW va mai trece mult timp, însă primele nume de candidați vor fi cunoscute cu cel puțin un an înainte.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw group
ceo vw
herbert diess
oliver blume
thomas schafer