Porsche anunță noi recorduri financiare și pregătește „cel mai mare an de lansări”

Porsche anunță noi recorduri financiare și pregătește „cel mai mare an de lansări”
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 13 mar 2024

Constructorul de mașini sport Porsche continuă să-și depășească rezultatele de la un an la altul, profitând de cererea tot mai mare de automobile pe segmentul premium. Marja operațională a rămas stabilă și continuă să fie una dintre cele mai ridicate din industrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Porsche AG a încheiat încă un an cu rezultate financiare foarte bune, care au adus creșteri ale veniturilor care au însemnat depășirea pragului de 40 de miliarde de euro în premieră, la numai trei ani după depășirea pragului de 30 de miliarde de euro și după opt ani de la depășirea pragului de 20 miliarde euro, intervalul în care compania și-a dublat, practic, veniturile.

FOTO Șeful CNIR către șeful CNAIR pentru Autostrada Unirii: Nu mai trageți de timp! CITEȘTE ȘI FOTO Șeful CNIR către șeful CNAIR pentru Autostrada Unirii: Nu mai trageți de timp!

Cu un total de 40,5 miliarde euro venituri și cu 7,3 miliarde euro profit operațional, mai mare cu 7,6%  față de anul anterior, Porsche își menține o marjă operațională ridicată, de 18%, una dintre cele mai mari din industria auto.

„Echipa Porsche poate fi mândră de această performanță. Am avut un an financiar puternic. 2024 va fi un an de lansări de produse pentru Porsche - mai mult decât orice alt an din istoria noastră. Vom introduce o varietate de mașini sport incitante, care vor încânta clienții noștri din întreaga lume. Acest lucru ne va da un impuls puternic pentru anii ce vin”, a declarat Oliver Blume, CEO Porsche.

FOTO Start pentru o nouă autostradă și un nou drum de mare viteză CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru o nouă autostradă și un nou drum de mare viteză

Având în spate un succes solid, Porsche anunță că va avea un an 2024 plin de lansări. „Punem bazele în 2024 pentru un start fulminant în 2025”, anunță Lutz Meschke, CFO al Porsche și cel care conduce operațional compania. „În 2024 vom avea mai multe lansări decât în orice al an din istoria noastră”, spune și Oliver Blume.

Câștigul pe acțiune ordinară, în 2023, a fost de 5,66 euro, iar câștigul pe acțiune preferențială a fost de 5,67 euro. Comitetul executiv și Consiliul de supraveghere vor propune Adunării Generale anuale distribuirea de dividende în valoare de 2,1 miliarde de euro pentru anul fiscal 2023. Această sumă reprezintă peste 40% din profitul net după impozitare al grupului și 2,30 euro pe acțiune ordinară, respectiv 2,31 euro pe acțiune preferențială.

Porsche a raportat vânzări totale în 2023 mai mari cu 3,3% față de 2022, cu un volum de 320.221 automobile livrate, fiind cel mai bun an și din acest punct de vedere.

FOTO Ford F-150, cel mai vândut automobil din SUA, importat oficial în România CITEȘTE ȘI FOTO Ford F-150, cel mai vândut automobil din SUA, importat oficial în România

Lansările despre care vorbesc șefii Porsche încep cu Panamera, care va primi a treia generație, sunt urmate de noul Taycan, care vine cu motoare mai puternice, și culminează cu noul Macan, prima generație electrică a celui mai vândut SUV al Porsche. Nu în ultimul rând, modelul iconic 911 va primi o actualizare în vara acestui an, inclusiv o motorizare hibrid, o premieră pentru cel mai cunoscut model Porsche. Anul se va încheia cu încă un facelift, al SUV-ului Cayenne, care aduce o serie de îmbunătățiri pentru al doilea cel mai popular model al mărcii.

Porsche mai dezvăluie că pregătește pentru anul viitor versiunea electrică a celui mai accesibil model din gamă, 718, după care va veni și un Cayenne electric. Un al treilea SUV, de asemenea cu propulsie electrică, mai mare decât Cayenne, este anunțat de constructorul german pentru anii care vin, acesta urmând să fie dezvoltat pe platforma SSP Sport.

Pentru anul 2024, Porsche anticipează venituri de 40 – 42 miliarde euro, cu o rentabilitate de 15 – 17%, care pe termen mediu este prognozată să rămână în intervalul 17 – 19% și pe termen mediu să depășească 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche rezultate
profit porsche