Raiffeisen, foarte atent la tranzacția cu Strabag. Multiple presiuni din partea oficialilor

Raiffeisen, foarte atent la tranzacția cu Strabag. Multiple presiuni din partea oficialilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mai 2024

Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a informat că preluarea unei participații la firma de construcții Strabag este supusă în continuare unei analize atente de risc, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

De asemenea, banca lucrează în continuare la vânzarea sau separarea de afacerile sale rusești, a adăugat RBI, arată Agerpres.

Unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, investiție de 16 milioane euro în Plaza M din Târgu Mureș CITEȘTE ȘI Unul dintre cele mai mari grupuri de investiții imobiliare din Ungaria, investiție de 16 milioane euro în Plaza M din Târgu Mureș

Reacția Raiffeisen Bank International a venit după ce Reuters a dezvăluit că autoritățile austriece au sfătuit RBI să renunțe la intenția de a prelua de la un oligarh rus o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag, de teamă că această tranzacție ar putea declanșa o reacție ostilă din partea SUA.

La finele anului trecut, Raiffeisen a anunțat că are de gând să cumpere o participație la grupul austriac Strabag de la o companie de construcții controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Raiffeisen susține că această tranzacție este o modalitate prin care să deblocheze o parte din miliardele de euro pe care în prezent le are blocate în Rusia și, de asemenea, o posibilitate pentru reducerea legăturilor cu aceasta, în condițiile în care în prezent Raiffeisen Bank International este cea mai mare bancă occidentală care a mai rămas prezentă pe piața rusească.

Pe fondul erodării puterii de cumpărare, patiseriile scad producția de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Prețuri mai mici cu 10% în acest an CITEȘTE ȘI Pe fondul erodării puterii de cumpărare, patiseriile scad producția de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Prețuri mai mici cu 10% în acest an

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că în ultimele săptămâni mai mulți oficiali de la Banca Națională a Austriei au avertizat RBI să renunțe la tranzacția cu Deripaska, avertizând că ar putea avea consecințe negative dacă SUA vor penaliza banca austriacă. Banca Națională a Austriei (ONB) este responsabilă pentru aplicarea sancțiunilor occidentale în Austria și de asemenea veghează asupra stabilității financiare.

Sursele citate au adăugat că și alți oficiali austrieci au avertizat, în privat, Raiffeisen să nu meargă mai departe cu afacerea cu Deripaska, fiind de părere că o astfel de tranzacție ar putea fi declarată drept o încălcare a sancțiunilor. Una din aceste surse a dezvăluit că RBI a fost avertizat de autoritățile americane că nu își vor da acordul pentru tranzacție și ar putea impune o amendă dacă tranzacția continuă.

Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi impus ca motor de căutare implicit în Safari CITEȘTE ȘI Google a plătit 20 de miliarde de dolari în 2022 pentru a fi impus ca motor de căutare implicit în Safari

În ultimele săptămâni mai mulți oficiali din cadrul Trezoreriei SUA și-au exprimat îngrijorările cu privire la tranzacția dintre Raiffeisen și oligarhul rus, cu prilejul unor reuniuni cu reprezentanții băncii și autoritățile. De asemenea, Raiffeisen Bank International se așteaptă să i se ceară de către Banca Centrală Europeană să își reducă mai rapid operațiunile de creditare și plăți care implică Rusia.

Afacerile din Rusia ale RBI sunt foarte profitabile dar au prejudiciat imaginea grupului austriac. Investitorii au salutat posibila tranzacție cu Strabag însă banca a fost forțată să renunțe la intenția de a derula o emisiune de obligațiuni după ce Reuters a dezvăluit că autoritățile americane au obiecții față de afacerea cu Deripaska.

VIDEO Aproape 10.000 de fulgere la Hong Kong în timpul nopții, iluminată ca ziua. Întârzieri pe aeroportul internațional CITEȘTE ȘI VIDEO Aproape 10.000 de fulgere la Hong Kong în timpul nopții, iluminată ca ziua. Întârzieri pe aeroportul internațional

Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 piețe din regiune. Aproape 45.000 de angajați deservesc 18,6 milioane de clienți prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în ECE. Acțiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Robert Holzmann, a avertizat recent că există "un potențial risc" în planul Raiffeisen Bank International (RBI) de a cumpăra o participație în compania austriacă de construcții Strabag cu fonduri blocate în Rusia, și doar Raiffeisen poate decide dacă merită luat un astfel de risc.

Robert Holzmann a declarat într-un interviu acordat Reuters că Banca Națională a Austriei (ONB), care verifică respectarea sancțiunilor financiare, consideră că planificata tranzacție respectă sancțiunile.

Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Banca Transilvania preia OTP Bank România, pe masa Concurenței

"Atât SUA și Europa sau Austria, Banca Națională a Austriei, putem furniza un cec în alb. Nu putem spune: Mergeți înainte, totul este clar. Rămâne un risc potențial", a adăugat el.

Guvernatorul Băncii Naționale a Austriei a refuzat să explice ce înseamnă un risc potențial.

Reuters a dezvăluit că autoritățile de la Washington fac presiuni asupra Raiffeisen, pentru ca grupul bancar austriac să renunțe la intenția de a prelua o participație în valoare de 1,5 miliarde de euro la grupul de construcții Strabag, de la o companie de construcții controlată de oligarhul rus Oleg Deripaska. Sursele citate de Reuters susțin că în eventualitatea în care Raiffeisen va decide să meargă mai departe și se va dovedi că tranzacția încalcă sancțiunile americane, Washingtonul ar putea impune penalități băncii austriece.

Cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România își întărește echipa de management CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător și distribuitor de băuturi spirtoase și vinuri din România își întărește echipa de management

În replică, banca austriacă a informat că a înștiințat toate autoritățile relevante, inclusiv Trezoreria SUA și Oficiul pentru Controlul Activelor Străine SUA (OFAC), cu privire la detaliile acestei tranzacții. Totodată, Raiffeisen Bank International a dat asigurări că tranzacția respectă sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

"Cum riscul există, este decizia Raiffeisen să spună, ținând cont că există un risc potențial, merită să facem asta sau nu?", a spus Holzmann.

RBI a repetat că planificata tranzacție respectă sancțiunile occidentale impuse Rusiei.A

viewscnt
Afla mai multe despre
strabag
raiffeisen