VIDEO&GALERIE FOTO Volvo EX30, cel mai mic SUV cu propulsie electrică al suedezilor, disponibil pentru comenzi în România

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 aug 2023

Volvo a lansat recent primul său SUV integral electric, de dimensiuni compacte, considerat a fi unul dintre cele mai sigure de pe piață, având în același timp cea mai mică amprentă de carbon dintre toate modelele Volvo de până acum. Mașina poate fi deja comandată în România, la un preț similar cu modele cu motoare cu combustie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

VIDEO MAI JOS. IMAGINI POT FI VĂZUTE ÎN GALERIA FOTO

Cu un design scandinav și tehnologii de ultimă oră care oferă un nivel de siguranță de nivel înalt, SUV-ul complet electric Volvo EX30 este disponibil pentru comenzi în acest moment, pentru clienții din România, după ce a fost lansat oficial la Milano, în cadrul unui eveniment special. „Mic, dar puternic”, așa cum este descris de companie, EX30 extinde la patru numărul de automobile integral electrice pe care Volvo le oferă în gama sa, pe un segment cu o cerere din ce în ce mai mare și cu vânzări în creștere rapidă.

Prețul la care este disponibil EX30 este de aproximatvi 38.500 de euro, un preț similar cu cel al unor modele echivalente cu motoare cu combustie, ceea ce face din acest model unul extrem de atractiv.

„Chiar dacă este cel mai mic SUV din portofoliul nostru de până acum, EX30 e mare lucru pentru clienții noștri și mare lucru pentru noi, în calitate de companie”, a declarat Jim Rowan, directorul executiv al Volvo Cars. „Ne place să spunem că EX30 este mic, dar puternic, pentru că oferă tot ce ți-ai dori de la un Volvo, dar într-un „ambalaj” mai mic. Ca orice autovehicul Volvo, este un produs remarcabil, sigur și cu un design conceput cu gândul la oameni și nevoile lor.”

Designul lui EX30 înglobează câteva detalii specifice mărcii Volvo, începând cu ampatamentul lung, roțile mari și consolele față și spate egale, care asigură un echilibru vizual și, în același timp, rafinament al aspectului exterior. Partea frontală care inspiră încredere, scutul inferior închis și farurile care conțin celebrul „ciocan al lui Thor”, într-o interpretare digitală, contribuie semnificativ la aspectul electric distinct. Cele cinci culori disponibile pentru caroserie, în nuanțe vibrante, începând cu Cloud Blue, o culoare aprinsă, și terminând cu Moss Yellow, inspirată de lichenii coastei vestice scandinave, completează caracterul specific și personalitatea puternică a acestui model.

Propulsie 100% electrică

La capitolul propulsie, Volvo a ales să pună la dispoziția clienților tehnologii diferite, pentru ca alegerea să poată fi făcută după nevoile clienților. Sunt disponibile trei sisteme de propulsie ce pot fi comandate, care au la bază două tipuri de baterii, cu o plajă adaptabilă de prețuri.

Versiunea cea mai accesibilă are în centru o baterie LFP (litiu – fier – fosfat), care are o mulțime de avantaje, printre acestea numărându-se versatilitatea la încărcare și costurile de producție mai mici. Acest sistem de propulsie include un singur motor electric și este potrivit pentru cei care folosesc mașina preponderent în oraș sau călătoresc pe distanțe mici.

Pentru cei care vor o autonomie extinsă, EX30 poate fi comandat în varianta Single Motor Extended Range, cu o baterie NMC (litiu, nichel, mangan, cobalt), ce oferă până la 480 de kilometri la o singură încărcare, având o eficiență energetică mai mare.

Nu în ultimul rând, varianta Twin Motor Performance este o dezvoltare a celei cu baterie NMC. Aceasta primește un al doilea motor electric, ceea ce înseamnă nu doar că beneficiază de tracțiune integrală, ci și că are o putere de top, respectiv 428 CP (315 kW), specifică mașinilor sport. Accelerația acestui sistem de propulsie este una pe măsură: 3,6 secunde de la 0 la 100 km/h, ceea ce face ca EX30 să devină cea mai rapidă mașină Volvo de până acum.

În ceea ce privește încărcarea, varianta Twin Motor are un charger la bord care permite o capacitate de încărcare ultrarapidă, de până la 153 kW, în timp ce bateria standard poate fi încărcată cu până la 134 kW, la stații care asigură astfel de puteri. În acest caz, încărcarea de la 10 la 80% durează puțin peste 25 de minute, iar aplicația mașinii permite setarea amperajului, a nivelului maxim de încărcare și a momentului încărcării, astfel că eficiența poate fi una maximă, atât din punct de vedere al timpului, cât și al costurilor.

Pe de altă parte, eficiența energetică a modelului EX30 nu se limitează la faptul că este o mașină electrică, pentru că amprenta de carbon calculată include și procesul de producție. Din acest punct de vedere, Volvo precizează că SUV-ul EX30 a reușit performanța de a face un pas important în atingerea țintei de sustenabilitate pe care și-a fixat-o compania. Mai exact, emisiile de pe lanțul de producție și din ciclul de viață al mașinii, precum și utilizarea de materiale ecologice la interior și exterior au contribuit la reducerea amprentei totale de carbon la sub 30 de tone, la o distanță parcursă de 200.000 de km.

Siguranță cu tehnologii de ultimă oră

În materie de siguranță, în primul rând vorbim despre un Volvo, ceea ce asigură din start un standard ridicat bazat pe tehnologii deja existente, însă compania suedeză a făcut mai mult și de această dată, pentru a oferi clienților un nivel și mai ridicat de protecție. Inginerii suedezi au avut în vedere tehnologia dedicată restrângerii, dar și designul structural, care să poată îndeplini cerințele interne. Toate testele de siguranță făcute cu acest model au urmărit parcurgerea tuturor scenariilor din lumea reală.

La interior, designul habitaclului se sprijină deopotrivă pe noile tehnologii și pe elementele estetice scandinave, fiind pregătite patru variante de interior. În zona de infotainment, a fost preferat un singur ecran care asigură un UX contextual, care utilizează serviciile Google și rulează cea mai recentă versiune a sistemului de operare propriu. Pentru ambianță, utilizatorul mașinii poate alege una dintre cele cinci teme diferite de iluminat ambiental. Acestea asunt inspirate de un peisaj scandinav diferit și își modifică subtil culorile, pentru a simula lumina caldă a soarelui care printre frunzele unei păduri scandinave, ori un apus de soare pe coasta de vest a Suediei, aurora boreală, cerul auriu de vară din mijlocul verii suedeze sau starea plină de energie a apusurilor urbane. Fiecare temă poate fi însoțită de un ambient sonor dedicat.

Park Pilot și software

Sistemele de asistență au inclusă o nouă generație a sistemului Park Pilot Assist, care permite parcarea automată, controlată de mașină, în orice spațiu de parcare, paralel, perpendicular, în curbe sau diagonale. Senzorii acestui sistem identifică orice loc de parare disponibil, iar mașina va parca ulterior singură, sub supravegherea șoferului, pe locul ales. În fiecare secundă, pe ecran sunt afișate distanțele față de fiecare obiect din parcare, fie pereți, mașini sau borne, astfel că orice decizie de oprire poate fi luată în cunoștință de cauză.

Suma sistemelor de asistență și a funcțiilor de control este asigurată de elemente dezvoltate împreună cu partenerii de la Google, Apple și Qualcomm, iar pe zona de informații și divertisment colaborarea cu ECARX, prin intermediul companiei de software HaleyTek, are ca scop livrarea de servicii de înalt nivel.

Printre serviciile digitale oferite se numără și cheia digitală, care permite utilizarea mașinii în comun cu alte persoane, având un nivel ridicat de securitate cu ajutorul standardelor UWB și CCC, pregătită să fie folosită pe o gamă largă de mărci și modele de telefoane.

Nu în ultimul rând, aplicația dezvoltată pentru controlul vehiculului oferă acces la absolut toate serviciile relevante, de la încărcarea bateriei, până la găsirea mașinii în parcare, de la încuierea ușilor, până la pornirea sistemului de încălzire sau răcire. În plus, sistemul de operare și software-ul care permite conexiunea cu mașina și cu funcțiile acesteia pot fi actualizate on line (Over-The-Air) ceea ce reprezintă un confort în plus pentru proprietarii acestui model.

Se pregătește versiunea Cross Country

Volvo are încă o surpriză pentru fanii mărcii, pentru că modelul EX30 va fi lansat în curând și în varianta Cross Country, una care a făcut celebră marca și a pus bazele unui segment care a explodat în ultimele decenii. Noul Volvo EX30 Cross Country va intra în producție în 2024, astfel că, în prima parte a anului, vor fi deschise comenzile pentru această variantă, care va avea o serie de caracteristici specifice, cum este garda la sol ridicată, roți de 19 inchi sau roți de 18 inchi cu anvelope la comandă. Mai mult, elemente de protecție în față, spate și pe laterale, panouri negre pe bara de protecție și pe hayonul portbagajului, dar și elementele de branding Cross Country vor diferenția clar această versiune, care în plus va purta și un mic drapel suedez pe capotă.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo ex30
comenzi ex30
ex30 cross country